Ugrás a tartalomra

Imádság a magyarokért

2013. június 06. csütörtök
Nemcsák Károly szerint a határon túliak példájára kötelességünk odafigyelni
Imádság a magyarokért

"Szerteszét este mennyi mécs ragyog / Könyörögjetek értünk, csillagok" - idézte fel Szép Ernő Imádság című költeményének szép szavait Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója vasárnap, a Nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségen, a nagytétényi országzászlónál. A művész lapunknak kifejtette: szerinte mindenképpen erősíteni kell, hogy együvé tartozunk, ezért is tartja hihetetlenül fontosnak a Nemzeti összetartozás napját. - Fiatal koromban nem tiltották ugyan, hogy az emberek emlékezzenek a trianoni békeszerződésre és annak következményeire, csak egyszerűen nem beszéltek róla. Úgy tettek, mintha nem is lett volna, és ez a tiltásnál is rosszabb volt. A felnövekvő nemzedéknek azonban tudnia kell, hogy mi történt 1920. június 4-én, amely nemcsak az ország, de a mi életünkben is mérföldkő volt - vallja Nemcsák Károly, akivel az ünnepről, a színházról és ezek kapcsolatáról beszélgettünk.

- Mit jelent önnek a Nemzeti összetartozás napja?

- Nagyon boldog voltam, amikor 2010-ben június negyedikét hivatalosan is a megemlékezés napjává nyilvánították. Elég nagy traumát élt meg az ország, amikor 2004 decemberében voksuk leadásával magyar emberek tagadták meg testvéreiket, és gyászosan végződött a kettős állampolgárságról szóló népszavazás. Külön örülök annak, hogy a tavaly ezen a napon bemutatott Feketeszárú cseresznye című Hunyady Sándor-darabot az idén kétszer is előadhattuk a közönségnek. A délutáni előadáson a fiataloknak, köztük a főváros meghívására Délvidékről érkezett százötven vendég fiatalnak játszottunk, az esti előadás pedig a felnőtteknek szólt.

Az 1920-ban, Délvidéken játszódó mű pontos képet rajzol az akkori történelmi korról és erőteljesen beszél arról, hogy egy olyan nehéz politikai helyzetben is ember maradhat az ember. Humorral, szeretettel és szerelemmel szól azokról az emberi alapértékekről, amelyek fontosak világunkban.

- Az ön családjának életét is befolyásolta ez a történelmi fordulópont?

- Kevés az olyan magyar család, amely életét ne érintette volna a trianoni békeszerződés. Nekem is nagyon sok barátom él a határainkon kívül, és ők ugyanazt a nyelvet beszélik, mint én. Édesanyám rokonsága Királyhelmec közelében lakik, és szülőfalum, Mocsolyástelep is tizenhárom felvidéki család betelepítésével alakult ki.

- Vasárnap gyönyörű költeményt hallottunk öntől a nagytétényi országzászlónál.

- Szép Ernő Imádság című versét választottam az ünnepre. A költő nagyon szép gondolatokat fogalmaz meg a hazaszeretetről és az alapértékek megbecsüléséről.

- Miért tartja fontosnak a határon túli magyarok állampolgársági esküjét?

- Az én lelkemnek is jót tesz, nekik pedig olyan sokat jelent, hogy azt nem is lehet szavakban megfogalmazni.
A Himnuszt úgy énekelni soha nem hallottam még, ahogyan azok az emberek énekelték, akikkel a Felvidéken találkoztunk, amikor úgy tizenöt évvel ezelőtt a színész labdarúgó-válogatottal ott jártunk futballozni.

- Ezért teremt lehetőséget a József Attila Színház havi rendszerességgel egy-egy határon túli magyar társulat bemutatkozására?

- Kiemelten foglalkozunk a határainkon kívül működő magyar színházakkal. Mivel én a vendégtársulatok előadásait nem fesztivál jelleggel képzeltem el, ezért az egész évadban folyamatosan megjelennek a fővárosi közönség előtt. Úgy gondolom, ez mindenkinek örömöt okoz.

Tamás Angéla