Ugrás a tartalomra

Szenzációs úszósiker és az "öreg fóka"

2013. július 11. csütörtök
Török Eszter még nincs tizennégy éves, de már dobogós a felnőttek között
Szenzációs úszósiker és az

Hófehér fókából Budafóka. Az előbbi mondat nem egy új faj egyedfejlődését írja le, hanem sok környékbeli fiatal sportpályafutását. Több felnőtt bajnokságokon is sikeresen szereplő úszó ismerkedett a vízzel már csecsemőkorában a Nagytétényi úti uszodában. Közéjük tartozik Török Eszter is, aki még nincs 14 éves, de a debreceni felnőtt országos bajnokságon mellúszásban 100 méteren harmadik lett.Jelenleg pedig lelkesen készülaz olimpiai játékok előszobájának tartott sporteseményre:a hollandiai olimpiai fesztiválra.

Török Eszter édesanyja, László Márta mesélt lapunknak lányáról, aki a Kempelen Farkas Gimnázium nyolcadik osztályát kezdi majd ősztől. ?t és a bátyját már három hónapos koruktól hordták csecsemőúszásra. Eszter mindig határozott kislány volt, így már egész pici korában, két és fél évesen át akart menni az úszótanfolyamra, és ott úszott 6 éves koráig. Akkor lett versenyző. Nagyon lépcsőzetesen kezdte, mindig kevesebbet edzett, mint a többiek, mivel szülei számára a versenysport nem volt túl vonzó, elsősorban a lekötöttség miatt. Fontos volt nekik, hogy a gyerekek minél több dolgot próbáljanak ki. Eszter a mai napig is lovagol, szertornázik, zongorázik. Az édesanya némi malíciával hozzátette: természetesen úszik is - annyit, amennyit bír, de nem edz rengeteget, semmiképpen sem annyit, mint korosztályának tagjai. László Márta úgy véli, egy bizonyos szint fölött a túl sok tréning fáradtsághoz vezet. Annyi biztos, hogy edzői, Horváth Tamás és Takács Imre így is ki tudják hozni Eszterből a legtöbbet. Budafok-Tétény reménysége az idén aranyérmes lett az Arany ??st nemzetközi korosztályos úszóversenyen 100 és 200 méteren. Az igazi szenzációt pedig az idei felnőtt országos bajnokságon hozta: mellúszásban 100 méteren bronzérmes lett.Eszter jelenleg az olimpiai játékok előszobájának tartott sporteseményre, a utrechti olimpiai fesztiválra készül (nem egyedüliként a kerületből: Lesti Diána atléta is részt vesz a versenyen- a szerk.) a 75 fős magyar csapat részeként, ahol több sikeres olimpikonunk szerepelt már korábban eredményesen: Risztov Éva például öt aranyérmet nyert"Ś

Megkerestük Karsay Ferenc alpolgármestert is, aki igazi "öreg fóka".
Évtizedek óta babaúszó-oktató. Szó szerint a kezei között nőttek fel Budafok-Tétény fiatal úszóreménységei. - A Hófehér Fóka úszóiskola 1985 óta működik a kerületi tanuszodában, és kilenc éve megalakult a Budafóka SE is azzal a céllal, hogy az egyszerű úszásoktatásban részt vevő gyerekek számára minőségi élsportolási lehetőséget biztosítson - mondta el az alpolgármester.

- Ebből jöttek létre a szakosztályok, az úszás, a vízilabda, a triatlon és a szinkronúszás. Alapvető célkitűzés, hogy az úszóiskola egymásra épülve mindenkinek biztosítsa az életkorának, adottságainak megfelelő sportolási lehetőséget. Ez már a "pocakban" indul az állapotos anyukáknak tartott AquaNatal tornával, ezután következik a csecsemőúszás, majd a különböző úszótanfolyamok, és gyakorlatilag nyugdíjaskorig találhatunk valamilyen uszodai elfoglaltságot. Ezen belül én a babaúszással foglalkozom, amelyet Gömöry Géza doktor úrral 1986 végén kezdtünk uszodai körülmények között. Ebben a programban vett részt Eszter is. Ha visszatekintek, elmondható, hogy a vízilabda-, úszó- vagy szinkronúszó-versenyzőink jó része megfordult a babaúszáson - emlékezett Karsay Ferenc.

(Kántor Klaudia)