Ugrás a tartalomra

Piros háztetők, mint a mesékben

2013. július 11. csütörtök
Harmincmillió forintért újította fel az önkormányzat a balatonakali gyerektábor épületeit és közösségi tereit
Piros háztetők, mint a mesékben

Véget ért a tanév, és ezzel a diákok nagy örömére elkezdődött a nyári szünet. Szinte ezzel egy időben, június 24-én elindult az első gyerekcsapat, hogy nyolc napra birtokba vegye a megszépült Balatonakali Ifjúsági Tábort.

Májusban, amikor az önkormányzat tulajdonát képező, a Klauzál Gábor Művelődési Központ kezelésében lévő tábor állapotáról, a tervezett felújítási munkákról beszélgettünk Zugmann Péterrel, az alpolgármester még nem volt biztos abban, hogy minden elkészül a szezon kezdetére. Július elején ismét felkerestük, hogy megtudjuk, hogyan fogadta a tábor az idei nyár első lakóit. Az alpolgármester harmincmillió forintos felújításról számolt be, amely érintette többek között az ebédlőt, a konyhát, a medencét, a sportpályákat és a diákok faházait is. A táborban új játszóteret is létrehoztak a kisebb nyaraló gyerekek számára.

Az első gyerekcsapat június utolsó hetében indult el, hogy nyolc napra birtokba vegye a megszépült Balatonakali Ifjúsági Tábort. Májusban még az önkormányzat sem volt biztos abban, hogy a tulajdonát képező, a Klauzál Gábor Művelődési Központ kezelésében lévő táborban minden felújítás elkészül a szezon kezdetére. Az alpolgármester azonban július elején arról számolhatott be, hogy a munka szinte minden eleme befejeződött, rendbe tették többek között az ebédlőt, a konyhát, a sportpályákat és a diákok faházait is. A táborban új játszóteret is létrehoztak a kisebb nyaraló gyerekek számára.

Zugmann Péter alpolgármester arról számolt be lapunknak, hogy a balatonakali tábor nyitására szinte mindent elvégeztek, amit terveztek.

Fő beruházásuk, a konyhát és az ebédlőt befogadó kiszolgálóépület felújítása megtörtént. Először a beázásokat szüntették meg, majd megoldást kerestek a víz elvezetésére. Ezek után elkészült a lapostető szigetelése, majd az épületet körbevakolták és kívül-belül kifestették, az ablakkeretek egy részét pedig újramázolták.

Elmondta, hogy a vizesblokkot is sikerült rendbe tenniük, az építmény vöröses, téglaszínű tetőt kapott, a külső falakat pedig ugyanolyan színnel színezték, mint a konyhát és az ebédlőt, így az épületcsoport teljesen megújult, és nagyon szép, egységes képet mutat.

Megtudtuk, hogy a medence gépészeti munkái és újrafóliázása is készen várta a táborozókat, de a füvesítésre egy évet még várniuk kell. A sportpályákon megtörtént a kosárpalánkok cseréje és a védőkerítéseket is helyrehozták, valamint a kisebb gyerekek számára egy kis játszótér is készült.

Zugmann Péter örömmel mesélte, hogy a faházak külső festésén és konzerválásán túl a legtöbb ház új, piros tetőt kapott, "mint a mesékben", csak azt sajnálja, hogy néhányon nem tudtak tetőt cserélni, mert erre nem volt már idő a rossz időjárás miatt. Annak is örül az alpolgármester, hogy a házakban az elavult emeletes vaságyak helyére kényelmes, modern faágyak, új matracok kerültek és végre eltűntek a tábor képét romboló, átláthatóságot akadályozó hordók, illetve az őrbódé is teljesen megújult.

Megemlítette az ideiglenes porfogó falként szolgáló nádszövetet is, amelyet a kerítés külső részére szereltek fel. Szerinte ez nemcsak a por felfogására, hanem intimebb környezet megteremtésére is szolgál. Hozzátette: az összes fát megmetszették, a sövényeket megnyesték és rengeteget takarítottak az épületekben, valamint a kertben, hogy szép és rendezett környezet fogadja a táborlakókat.

Az idén elmaradt munkák befejezését, a nyaralóházak felújítását a táborzárást követő időszakra tervezik, hosszú távon azonban a tábor folyamatos fejlesztését is előirányozták - tájékoztatta lapunkat a kerület alpolgármester.

(T. A.)