Ugrás a tartalomra

Műfüves pályán fociznak az óvodások a Leánykán

2013. november 14. csütörtök
Felavatták a kerület első ovi-foci pályáját a Leányka utcai tagóvodában
Műfüves pályán fociznak az óvodások a Leánykán

A Leányka Tagóvoda óvodásai elsőként kaptak műfüves focipályát az ahhoz tartozó, teniszhez használható pályafelező hálóval, két futballkapuval és két gyermek-kosárlabdapalánkkal kiegészítve. A Magyar Kézilabda-szövetség is hozzájárult az óvodások mozgásfejlesztéséhez: a szövetség elnöke öt szivacs kézilabdát ajándékozott az ovisoknak.

Az önkormányzat által benyújtott, sikeres pályázat eredménye ez az örömteli esemény, a pálya átadása - hangsúlyozta Csordás Mihályné tagóvoda-vezető, aki kifejezte köszönetét a kerület előjáróinak, majd sajnálattal tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a program megálmodója, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás tagja, a Nemzet Sportolója betegsége miatt nem tudott eljönni erre az óvoda számára jelentős ünnepségre.

Ezt követően a csoportszobában egymást váltották az óvodások. A gyerekek óvónőik vezetésével versmondással és körjátékokkal köszönték meg a szabadtéri focipályát, majd amikor ők is helyet foglaltak az apró székeken, dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be a 2012-ben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett és az Innovációért Nívódíjjal jutalmazott ovi-foci pályát, valamint a hozzá kapcsolódó Ovi-Foci programot.

- Az óvodásoknak speciális méretigényük van, nekik nem szükséges akkora terület, mint akár a kisiskolásoknak. Számukra sokkal fontosabb a játékélmény: tudjanak kapura lőni, kosárba dobni vagy akár egy laza kézmozdulattal a szivacs kézilabdát a hálóba repíteni. Buzánszky Jenővel, az alapítvány létrehozójával ezt tartottuk szem előtt, amikor elkezdődött a másfél éves termékfejlesztés. A 6?—12 méteres pálya gyártása és kivitelezése során rendkívül magas minőségű anyagokat használunk fel, a multifunkcionális pályát Svájcban gyártott, három rétegben szőtt, töltetlen műfű borítja. A világon ez az egyik legjobb minőségű műfű, ilyen borítással az ovi-foci pályákon kívül az országban csak a Debreceni Labdarúgó Akadémián és a gyulai Grosics Labdarúgó Akadémián találkozhatunk.

Szabolcs Attila polgármester elmondta, mivel az önkormányzatnak fontos a kerület intézményeinek állagmegóvása és felszereltségének fejlesztése, ezért folyamatosan pályázati lehetőségek után kutatnak. ͍gy találtak rá az Ovi-Foci programra is, amelynek jelentőségét Németh Zoltán országgyűlési képviselő így foglalta össze: - Az utánpótlás-nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Hiszem, hogy ismét lesz Aranycsapatunk, és talán az Aranycsapat nevelése is az ovi-foci pályákon kezdődik. Ezek a pályák is megteremthetik az alapjait annak, hogy ismét legyen sikeres foci Magyarországon. Hozzátette: a sportolás folytatása és a mindenki számára elérhető tömegsport is fontos, ezért örömteli, hogy rövidesen megújulhat a BMTE-csarnok is.

A Leányka tagóvodában nemcsak a gyerekek és a szülők, de az óvónők és a dajkák is nagyon készültek erre a napra. Ezt bizonyította a sok munkával betanított színvonalas műsor, az azokhoz tartozó jelmezek és kiegészítők, valamint az avatási ünnepség végén a finomságokkal telerakott asztalok is.

Az esős, novemberi délután ellenére a nemzetiszínű szalagot az óvoda udvarán vágták el a Budapest XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetője, Horváthné Fűkő Zsuzsanna jelenlétében. Ezzel az óvodások hivatalosan is birtokba vehették az ovi-foci pályát.

Tamás Angéla