Ugrás a tartalomra

Megérkezett a betlehemi Szeretet Lángja

2013. december 16. hétfő
Megérkezett a betlehemi Szeretet Lángja

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett.

Azóta évről évre Bécsből - cserkészek kíséretében - rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral, vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. ͍gy jut el a Vajdaságba, a Felvidékre, Kárpátaljára és Erdélybe is.

A Születés Bazilika az egyik legősibb keresztény kultuszhely, amely nevét arról kapta, hogy Jézus Krisztus születésének feltételezett helyére építették. Az épületet egy kicsiny barlang fölé emelték, amelynek legjelentősebb része épp az előbb említett Születési Barlang, amit Jézus születési helyeként tartanak nyilván. Itt található egy fényes csillag a születés helyét jelölve, amelyet egy lámpás világít meg, amely tizenöt keresztény felekezetet szimbolizál.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezésében évről-évre Gödöllőn adják a polgármestereknek a Szeretet Lángját, hogy eljuthasson településeinkre, templomainkba, családjainkhoz, s lehessen szimbolikus összekötő kapocs közösségeink, magyar családjaink számára. Szabolcs Attila polgármester december 15-én hozta el a betlehemi lángot, amely december 16-tól a Polgármesteri Hivatalban minden kerületi család és közösség számára elérhető lesz.