Ugrás a tartalomra

Új kiadvány készült a ledózerolt budatétényi temetőről

2014. január 23. csütörtök
Új kiadvány készült a ledózerolt budatétényi temetőről

Új kiadvánnyal jelentkezett Sarnóczay György kerületi helytörténész, aki most a ledózerolt budatétényi temető viszontagságos történetét dolgozta fel. Az egyelőre csak elektronikusan olvasható kutatómunka még az idén papírformát ölt. Sarnóczay György, a 71. évében járó amatőr történész hetven éve él a kerületben. A Felvidéken, Léván született, de már gyermekkora óta foglalkoztatja a lakóhelye, Budatétény története. Többek között nagyobb terjedelemben írt az Erzsébet királyné útról, Budatétény társadalmi életének alakulásáról, és Budatétényi morzsák címmel is közreadott érdekes történeteket. Legutóbb pedig a temető múltja ihlette meg.

- Budatétényi temető 1875-1988 címmel dolgoztam fel ezt az érdekes történetet, hiszen annak idején különösen a sírkert pusztulása foglalkoztatta az itt élő embereket - számolt be lapunknak Sarnóczay György legújabb munkájáról. - Mint ismeretes, jó negyedszázada ledózerolták és lakótelepet építettek rá, ami sokakat felháborított. A nyomokat, a sírkőkatalógust, a temetőkönyvet eltüntették, ezért nekem se volt könnyű a kutatás. A folyamatos pusztulás alatt az értékesebb kövek is eltűntek, a sírkápolnákba hajléktalanok költöztek. Szerencsére Felker Győző fotói a temetőről megmaradtak, természetesen fel is használtam a munkámban, amely egy évig tartott.

- Mit adott önnek a hosszadalmas kutatómunka?

- Nagyon sokat, főleg örömet. Minden, bármilyen témában tett kutatás nekem nem is munkát, inkább szórakozást jelent. Különben is már évek óta nyugdíjas vagyok - rendszerszervezőként dolgoztam -, valamivel kell foglalkozni. A helytörténet mindig érdekelt, szívesen belemerültem Budatétény múltjába. Anyai családom az 1800-as évek vége felé költözött ide. A nagyanyámnak tizenkét testvére volt, ők nagy mesélők voltak, mindig szívesen hallgattam őket, talán innen az érdeklődés a múlt iránt"Ś

- Mikor jelenik meg könyv formájában a Budatétényi temető című munkája, és min dolgozik most?

- Talán az idén, ami függ a Budatétényi Polgári Kör költségvetésétől is. Mostanában pedig a családkutatás foglalkoztat.

(temesi)

a KIADV?NY ITT TAL?LHAT?“
http://www.budafokteteny.hu/hirek/hir.php?mid=152b1f9700bca3