Ugrás a tartalomra

Városház tér négy

2014. január 23. csütörtök
Városház tér négy

A suszter maradjon a kaptafánál. A sofőr a volánnál. Az író ne kezdjen reklámot írni, mert a végén pénzt keres vele, a horgász pedig hiába türelmes, bottal ütheti a halakat.

Ez az összetett gondolat akkor járt a fejemben, amikor a Kossuth Lajos utcán sietve igen rossz hangulat öntött el. Elmagyaráztam volna az összes létezőnek, hogy elég volt... Elég volt, hogy a kiváló minőségű "Made in" cipőmre ferde szemmel néznek, és nem értik, miért szeretném, hogy megjavuljon. Pedig a célom egyszerű: "te nem vagy olyan olcsó, ferde szemű lábbeli, legyél újra az, ami voltál - cipő!"

Mit tehettem mást: a suszterhez mentem.

Ott álltam a Kossuth Lajos utcában, a faház előtt. Néma csend. Persze jöttek-mentek autók, emberek. De bent, és bennem is néma csend. A cipész bezárt.

Kidobom ezt a lábbelit, nem ez hozott ide... De hova lett a cipész? Mi van vele? Forgott a fejem, no meg az "okos" telefon a kezemben az adatbázisával együtt.

A keresés sikeres, irány a pláza. "A földszinten megtalálja, amit keres. Percek alatt bármiből mindent csinálunk" - így az üzenet. A lendület vitt volna, ha nem jön egy öregúr, aki csak annyit mond: "Újra kinyit, figyeljen!..."

Ezért jó, ha manapság még papíralapon is olvasunk, mert a faház oldalán apró betűs felirat jelzi, hogy a legendás suszter ismét várja a kuncsaftokat. Újra támad majd a kalapács. Január 6-tól a cipőjavító műhelye a rendőrség épülete mögött, a Városház tér 4. szám alatt ismét kinyithatott.

A faházat lebontják, ezt jól teszik. Ami benne érték volt, az önkormányzat segítségével megmarad. Tovább dolgozhat a budafoki mester. Made in Hungary. Nem olyan, mint a cipőm.

(Sengel Ferenc)