Ugrás a tartalomra

Amerikából is hazahúzta a szíve

2014. február 07. péntek
Amerikából is hazahúzta a szíve

Charlie, bár már tíz éve nem turnézik, mégis sűrű év elé néz. Március 7-én kerületünkben lép fel, a Klauzál Házban ad csaknem kétórás koncertet. Az újak mellett természetesen az ismert, régi nagy slágerei is felcsendülnek. Nézz, nézz az ég felé, Az légy, aki vagy, Könnyű álmot hozzon az éj, Jég dupla whiskyvel, Zenegép - néhány cím a sok száz dala közül, amelyek végigkísérik az életét évtizedek óta. Valószínűleg ez még nagyon sokáig így marad, hiszen megunhatatlanok a slágerei. Budatétényi koncertje apropóján kerestük meg a népszerű énekest, aki éppen húsz éve kezdte meg szólókarrierjét. Míg idehaza - elég nagy küzdelem árán - sztár lett, odakint talán ismertebb volt. Hosszú évek alatt szó szerint "behajózott" a külföldi zenerajongók szívébe. Tengerjáró hajókon dolgozott, beutazta a fél világot, majd gondolt egyet és végleg hazajött. Hazahúzta a szíve.

- Az is megfordult a fejemben, hogy kint maradok, magammal viszem a családomat, de a szívem mégiscsak hazahúzott - emlékezett Horváth Károly, azaz Charlie, amikor elsőként a külföldi évekről érdeklődtünk tőle. - Gyakran hazajöttem korábban is egy-egy hosszabb koncertút után a feleségemhez és a gyermekemhez, és olyankor nagyon nehezen indultam vissza a hajóra. Aztán egyszer csak betelt a pohár"Ś

- A whiskyspohár?

- Az is, már egy éve nem iszom alkoholt, nem is kívánom. Az éjszakázásokat is meguntam, semmi értelmét nem látom, úgy látszik, múlnak az évek"Ś Már a bulik sem hiányoznak, mint annak idején, amikor a koncertek után a haverokkal órákon át füstölés és whiskyzés közben beszélgettünk.

- Nem jár sehová szórakozni?

- Nem nagyon, beszélgetni ugyan rendszeresen összejövünk néhányan, de inkább nappal, mint éjszaka. Van egy kellemes hely az Operaház mellett, oda járok például a Somló Tomival.

- Budafokra vagy Budatéténybe csak koncertezni jár?

- Úgy látszik, pedig sok barátom lakik ott, főleg zenészek. A borfesztiválon is felléptem már, emlékszem, nagyon jól sikerült a koncert.

- Megkóstolta a finom borokat?

- Természetesen, de csak a fehéret, mert a vörösbort nem nagyon szeretem.

- Mivel és hogyan készül a márciusi koncertjére?

- Másfél órás a törzsműsorom. Ebben a régi és új dalaim is szerepelnek, de természetesen nem fogok spórolni az idővel. Nem esem kétségbe akkor sem, ha visszatapsolnak, és remélem, hogy akár két órán keresztül is a színpadon fogok állni"Ś ?gérem, lesznek bőven dalok a tarsolyomban.

- Egyébként hány lemeznyi dalt mondhat a magáénak?

- Harminchét lemezem van, ebből tizenhét a Tátrai Banddel készült, a többi szólólemez. S mindezt huszonöt év alatt gyűjtöttem össze!

- Milyen évre számít?

- Sűrűre, annak ellenére, hogy nem turnézom már tíz éve. Felkérések vannak, mint most is, s ha belefér az időmbe, megyek. Már most alakul az évem, eddig negyven lekötésem van. Mindent azért nem vállalok el, kinőttem én már ebből! Jól érzem magam a bőrömben, nem hajt semmi, lehiggadtam mára, szerencsére válogathatok a felkérésekből. Megénekeltem az ars poeticámat, amely így hangzik: "Az légy, ami vagy, érezd jól magad!"

- Mi is igyekszünk jól érezni magunkat majd a márciusi koncertjén, a Klauzál Házban.

- ?gérem, mindent megteszünk, hogy jól érezzék magukat.

Temesi László