Ugrás a tartalomra

Műkedvelők és műalkotások

2014. július 10. csütörtök
Műkedvelők és műalkotások

A Duna Karnevál kísérőrendezvényeként két képzőművészeti tárlatot is megnyitottak június 17-én a Záborszky pincében. A Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjainak munkáiból Művészet a pohárban, képzőművészet a pincében címmel nyílt kiállítás.

- Szívemnek nagyon kedves feladat, hogy ezt a kiállítást megnyithatom.

Dobó István azt mondta, hogy egy vár valódi ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében mutatkozik meg, és ez a városvezetésre is igaz. Egy önkormányzat erejét sem feltétlenül az anyagi jólét határozza meg, sokkal inkább azok a szellemi javak, amelyeket az itt élők létrehoznak. Ezért olyan fontos számunkra ez a közösség - mondta Karsay Ferenc alpolgármester az kiállítás megnyitóján, majd beszélt az egyesület életéről és céljairól. Felidézte, hogy a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület 1975-ben képzőművész körként alakult meg azzal a céllal, hogy néhány kerületi művész segítségével a képző- és iparművészet iránt érdeklődők tanulhassanak, fejlődhessenek és alkothassanak. Azóta a kör egyesületté szerveződött és változó tagokkal, változó művésztanárokkal ma is működik. Az egyesületi munka eredményeképpen az évek alatt több mint ötven fiatal nyert felvételt a művészeti egyetemekre, többen rajztanári vagy építészi diplomát szereztek. Az idősebbek közül néhányan továbbfejlődtek és önmaguk, valamint környezetük örömére művészetet szerető, értő és a vizuális kultúrát ismerő emberek lettek. A ma hetven aktív tagot számláló egyesület tanárai között egyebek mellett Pató Róza és Huber József szobrászművészeket, Neuberger István festőművészt, Schaffer Anna keramikust említhetjük - mondta el a jelenlévőknek Karsay Ferenc.

- Az egyesület jelentős szerepet játszott és játszik a vizuális kultúra terjesztésében, ezáltal Budafok-Tétény, vagyis "a mi várunk védelmében" - zárta megnyitóbeszédét az alpolgármester. Ezt követően Nemes László tanítványa, Magyari Marcell, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola végzős növendéke Csajkovszkij Nocturne című darabját adta elő gordonkán.

Bacsa Ildikó önálló kiállító festményeit Révész József méltatta.

Mint kifejtette: Bacsa Ildikó érzékeny lélek. Nyolc éve fogott ecsetet a kezébe, hogy megjelenítse álmait a vásznakon. Képeit határozott gondolatok és merész színvilág jellemzi. - Nem tudom, hogy mennyire érzi, nem tudom, hogy mennyire tudja, de az biztos, hogy nagyon szereti, amit csinál - mondta a kiállítás anyagáról a Budafoki Borkatakomba főszakácsa.

(Tamás Angéla)