Ugrás a tartalomra

Karácsony a Nagytétényi Kastélyban

2014. november 21. péntek
Karácsony a Nagytétényi Kastélyban

2014-ben is szeretettel várjuk kedves látogatóinkat a Karácsony a Kastélyban elnevezésű programsorozatunkra, mely november 29. és január 4. között kerül megrendezésre. Az adventi időszak hétvégéin a család minden tagjának szóló programok, valamint iparművészeti- és kézműves vásár, szaloncukor-kiállítás és kóstoló várják az érdeklődőket. Szombatonként bábos, játékos előadásokon, közös zenélésen és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek és felnőttek egyaránt, vasárnaponként bútornyitogató tárlatvezetések és koncertek színesítik a programot. Szeretettel várunk mindenkit!


November 29. szombat

10:00-10:30

Karácsony a Kastélyban megnyitója.

Kecskeméti Rita XXII. kerület lakója, 2001 óta a kerületi önkormányzat köztisztség-viselője és kulturális életének aktív résztvevője. Számos hangversenyen, kulturális rendezvényen közvetíti a zeneirodalom remekműveit. ?ria- és dalestjein főként Mozart, Schumann, Schubert és Brahms művei, valamint Dvo?™ak vagy Muszorgszkij művei szerepelnek. A budafoki Péter-Pál-napi ünnepségeken, a Rózsavölgyi Közösségi Ház, az Albertfalvai Közösségi Ház, a Budafoktétényi Baráti Kör, a Vojnovich-Huszár-villa, valamint a Szelmann-ház számos rendezvényén rendszeres szereplő. Alapító tagja az Albertfalvai Opera- és Dalstúdiónak. A szenior ""Ki mit tud"" Fesztiválon Újbuda önkormányzata mind a műdal, mind az opera kategóriában első díjjal jutalmazta 2013-ban.


11:00-13:00

A Karácsony a Kastélyban programon közreműködő iparművészek egyedi karácsonyfa-díszeinek aukciója. Az árverést vezeti: Brunner Márta színésznő.

Kedves vendégeink az előző évek karácsonyfáit felöltöztető, iparművészek által felajánlott díszekre licitálhatnak. Az árverésen befolyó összeggel a Nagytétényi Kastély Közalapítvány a kastély következő évi programjait támogatja.


November 30. vasárnap

13:00-15:30

Kézműves családi délután. Betlehem és karácsonyi ajándéktárgyak készítése az különféle technikákkal, gipszfestés.

Az Iharos Népművészeti Egyesület a Dél-Budai Régió népi iparművészeit, kézműveseit fogja össze. Az egyesület célja a nemzeti kultúra részét képező népművészeti hagyományok ápolása, a népi mesterségek és a hagyományos kézműves tevékenységek művelése, továbbéltetése.

A Karácsony a Kastélyban rendezvényén is változatos technikákkal várják a program látogatóit.


16:00-17:00

Táncház a Törekvés Néptánc Csoport vezetésével.

""Nézd a tánc nemeit, mint festik játszi ecsettel a népek lelkét s nemzetek ízleteit.""

A Kőbányai és Vasutas Törekvés Művelődési Központ 125. éve áll a dal, az önképzés, a tánc és a kultúra szolgálatában és kiváló példája a hagyományőrzésnek, ahol ma is aktívan folyik a néptánc oktatása együttesi keretek között. A Törekvés Táncegyüttes nevet viselő felnőtt együttes 1961-ben alakult, és azóta számos díjat szerzett. 1968-ban elnyerte Ki Mit Tud? fődíját, Arany minősítést, több ízben a Kíváló Együttes címet és külföldi fesztiválok díjait. Az együttes rendszeresen részt vesz külföldi turnékon és fesztiválokon, mindenhol nagy sikereket érve el. Repertoárjában Magyarország több tájegységének magyar és nemzetiségi táncai szerepelnek. Rendszeresen részt vesznek táncház találkozókon.


December 5. péntek

Szaloncukor-kiállítás és vásár, keressük az Év szaloncukrát. A Karácsony a Kastélyban rendezvény-sorozat keretén belül a rendezők péntektől vasárnapig szaloncukor-vásárral és kóstolóval várják a látogatókat. A díj megítélésében a zsűri a vendégek véleményét is figyelembe véve hozza majd meg a döntését.


December 6. szombat

11:00-12:30

Ki hozza az ajándékot? Mikulás váró interaktív bábos játék. A Magyar Népmese Színház előadása.

Mikulás, titokban hozza az ajándékot a gyerekeknek, dehogy valójában mikor is kezdődött, a közös játék folyamán, Szent Miklós történetéből megtudjuk. Míg várakozunk, több kicsi történettel szórakoztatjuk a gyerekeket, hogy aztán közös énekkel fogadjuk a kedves Mikulást.

A Magyar Népmese Színházat a Zanotta Art Kulturális és Művészeti Egyesület hozta létre. Az Egyesület a magyar népmesékben rejlő filozófiai, erkölcsi és etikai útmutatások terjesztése mellett kötelezte el magát. A Magyar Népmese Színház célja a magyar népmese-irodalom legértékesebb gyöngyszemeinek a feldolgozása. A munka során kiemelt fontosságot kap a mesék képi megjelenítése, ezért magas művészi színvonalat képviselő tervezőkkel dolgoznak. Fontos szempont a hagyományok bemutatása is. A mesejátékok zenei világát élő kísérettel biztosítjuk, autentikus hangszerekkel. A társulat nagyrészt állandó tagokkal dolgozik, valamennyien aktív, képzett színészek.


13:00-15:30

Kézműves családi délután. Ajtó- és ablakdíszek készítése az Iharos Népművészeti Egyesület közreműködésével.


16:00-17:00

Komolyzenei gyermek-koncert a Józsefvárosi Zeneiskola<https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CCAQFjAA&ur...> előadásában.

A Zeneiskola főváros-szerte elismert és kiemelkedő színvonalú tevékenységét kiváló szakmai háttér biztosítja, az itt tanító pedagógusok jól felkészült, rendszeres továbbképzésen részt vevő szakemberek. Az iskola 2007-ben megkapta a ""Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény"" címet. 2008-ban ""Józsefvárosért"" kitüntetésben részesült. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Regisztrált Tehetségpontja.


December 7. vasárnap

15:16:30

""Irodalmi, mitológia és történelmi ábrázolások bútorokon és más műtárgyakon.""

A tárlatot vezeti: Semsey Balázs művészettörténész.

Tematikus bútornyitogató tárlatvezetés az Iparművészeti Múzeum szakemberének előadásában, mely során a barokk kastély öt évszázad bútortörténetét bemutató kiállításának mívesen kialakított darabjait belülről is megcsodálhatják az érdeklődők. A korlátozott létszám miatt az előzetes regisztráció ajánlott.

A 16-17. századi reneszánsz bútorokat gyakran díszítették olyan figurális ábrázolások, amelyek témáját különféle mitológiai és történelmi jelenetekből merítették, e jelenetek pedig nemegyszer szorosan kapcsolódtak az adott tárgy rendeltetéséhez. A történetek és azok szereplői a korabeli nézők számára közismertek voltak, de mára többnyire feledésbe merültek. A vezetés alkalmával a kastélyban kiállított műtárgyakon látható történetek közül idézünk fel néhányat. Mit írt Boccaccio Griseldáról, a hűséges hitvesről? Hogy kapcsolódik az ószövetségi Énekek éneke a francia történelemhez? Miről mesélnek Ovidius ?tváltozásai?


16:30-17:30

Komolyzenei gyermek-koncert a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola<https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CCUQFjAB&ur...> előadásában


A művészeti iskola szakmai tevékenységét, eredményeit számos pedagógiai és művészeti díjjal ismerte el a kulturális kormányzat: Köztársasági Érdemkereszt, (ezüst és arany), Apáczai-díjak, Arany Katedra kitüntetések, Munkácsy-, Németh László díjak, kerületi önkormányzati díjak.  2005-ben az Oktatási Minisztérium a művészetoktatás területén végzett intézményi munkáért adható a Magyar Művészetoktatásért plakett adományozásával a legmagasabb szakmai elismerésben részesítette az iskolát. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar majd két évtizedes fejlesztésével jelentős mértékben hozzájárultak, hogy Budafok-Téténynek ma önálló művészeti intézménye van, amely fontos szerepet játszik úgy a kerület, mint a főváros zenei életében.


December 12. péntek

Szaloncukor-kiállítás és vásár, keressük az Év szaloncukrát. A Karácsony a Kastélyban rendezvény-sorozat keretén belül a rendezők szaloncukor-vásárral és kóstolóval várják a látogatókat. A díj megítélésében a zsűri a vendégek véleményét is figyelembe véve hozza majd meg a döntését.


December 13. szombat

11:00-12:30

Szaloncukor-kiállítás, kóstoló és vásár. Az I. Országos Szaloncukor Szépségverseny és Vásár Év szaloncukra díjátadó ünnepsége.


13:00-15:30

Kézműves családi délután. Karácsonyi ajándékok, csoki-és szaloncukor-készítés, karácsonyi csomagolással a Kockacsoki Kézműves Manufaktúra és az Iharos Népművészeti Egyesület közreműködésével.

A Kockacsoki Kézműves Manufaktúrában nagy törődéssel állítják elő a különféle fűszerekkel, gyümölcsökkel, olajos magvakkal ízesített táblákat, és a finomabbnál finomabb kézműves bonbonokat. Szeretnék, ha minél több embernek tudnák megmutatni a csokoládé varázslatos világát, ezért műhelyük kapuit időről időre kitárják az érdeklődők előtt, különféle programokat szerveznek, illetve rendezvényeken mutatják be finomságaikat. A csokoládé készítése több, mint finom termékek előállítása. Igazi művészet ez, melyhez a szakértelmen túl szenvedély és elhivatottság szükséges.


16:00-17:30

Családi karácsonyi délután, zenei koncerttel, vidámsággal,

sok-sok mozgással és festéssel. Csévi Flóra hegedűművész-tanár és Csévi Annamária csellista, zenei oktató zenélő-mesélő műsora.

Csévi Flóra és Csévi Annamária már gyermekkoruk óta muzsikálnak együtt. Belgiumban és Budapesten is rendszeresen duóznak. A Nagytétényi Kastély meghitt karácsonyi koncertjén J. S. Bach darabokkal és Arcangelo Corelli szonátával, barokk darabokkal, valamint ismert karácsonyi átírt énekekkel szeretnének kedveskedni a családoknak, a dallamok, a mozdulatok és színek összefüggéseit keresve, a gyermekek aktív bevonásával.

Csévi Flóra a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián szerzett kamarazenészi mesterdiplomát, majd rendszeresen szerepelt kamarazenei koncerteken Brüsszelben, továbbá koncertmesterként dolgozott a Belgian Symponie Orchestra-ban. A Sebastian Strings kamarazenekarban számos európai országban lépett fel, rendszeresen közreműködött a Brüsszeli Opera zenekarában és az Ensemble Orchestral de Bruxelles-ben. Hazatérése után aktívan bekapcsolódtam a budapesti és országos zeneéletbe részben szólistaként, részben kamaramuzsikusként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2008 júniusában pedagógiai szakképesítést szerzett. 2010 óta a Kiss Zenede AMI hegedűtanára, 2013/2014-ben megkapta az ""Év tanára"" címet.

Csévi Annamária de Pillecyn a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián kapott francia nyelvű szolfézsdiplomát és flamand nyelvű gordonkadiplomát. 2008-tól kisgyermekek zenei fejlesztésével és kézműves oktatásával foglalkozik kulturális intézményekben, óvodákban és kézműves fesztiválokon vezet foglalkozásokat. 2013-ban szakértői képesítést szerzett a Kodály-módszer programban az ELTE Zenei Tanszékén. Tanítási módszere kialakításában Kodály Zoltán és Kokas Klára gondolatai ihlették meg.


December 14. vasárnap

15:00-16:30

""A bútorművészet a gótikától a biedermeierig című kiállítás a restaurátor szemével."".

Tárlatvezető: Németh György restaurátor

Tematikus bútornyitogató tárlatvezetés az Iparművészeti Múzeum szakemberének előadásában, mely során a barokk kastély öt évszázad bútortörténetét bemutató kiállításának mívesen kialakított darabjait belülről is megcsodálhatják az érdeklődők. A korlátozott létszám miatt az előzetes regisztráció ajánlott.

""A Nagytétényi Kastélymúzeum bútortörténeti kiállításában látható tárgyak restaurálása, felügyelete, gondozása annak létrejötte óta feladatom. A decemberi előadássorozat részeként rövid sétára invitálom önöket, melynek során olyan - művelődéstörténeti, technikatörténeti szempontból - érdekes mozzanatokra szeretném a figyelmet felhívni, amelyek egyúttal élményt tudnak nyújtani. Alkalmunk lesz kinyitni és ezáltal jobban megismerni néhány tárgyat.

Az előadásban többek között a következő témák és látnivalók szerepelnek: Milyen is az ún. bölcsős asztal, az asztalosmesterség a középkorban; az intarziakészítés elterjedése a reneszánsz idején; kabinetszekrények - a találékonyság tárházai; egzotikus anyagok a bútorművészetben - mit tesz a restaurátor, ha a teknőcpáncél beszerzése törvénybe ütközik?; technikai újítások és a kényelem szerepe a rokokó bútorművességben; elrejtett évszám az írószekrény belsejében; hőlégballon és klasszicista szék; gombnyomásra működő ajtók, fiókok; empire szekreter restaurálásának kihívásai; valamint egyéb érdekességek.""


16:00-17:30

A Kalevala Kórus különleges hangulatú adventi koncertje

A Kalevala Kórus a budapesti finnbarátok egyesületének, a Kalevala Baráti Körnek kórusaként 1991-ben alakult Gerenday Endre vezetésével. Célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a finn kórusműveket Magyarországon. Repertoárjában egyaránt szerepelnek a magyar és az egyetemes kórusirodalom alkotásai: madrigálok, motetták, spirituálék és népdalfeldolgozások. Rendszeresen fellép a Kalevala Baráti Kör rendezvényein, kórustalálkozókon, templomi és múzeumi hangversenyeken, Budapesten és vidéken, illetve Erdélyben egyaránt. Többször koncertezett Finnországban, Észtországban. Fellépéseit az éneklés öröme és a finn kultúra iránti mély érdeklődés hatja át. Az énekkart 1996 óta Katonáné Malmos Edit vezeti.


December 20. szombat

11:00-13:00

Kézműves családi délelőtt. Karácsonyi csuhéangyalkák, dekorációk készítése a Magyar Origami Kör és az Iharos Népművészeti Egyesület közreműködésével.

1988 januárjában Kecskeméten szerveződött az ország első origami köre a Szórakaténusz Játékmúzeumban. Hamarosan országosan is ismertté vált, egyre többen csatlakoztak. 1993-ban alakult át hivatalosan egyesületté Magyar Origami Kör néven, mely egyedüliként fogja össze országosan a papírhajtogatás iránt érdeklődőket. Az ország legtöbb régiójában megtalálhatók tagjaik, akik hosszú évek tapasztalatával gyakran színesítik környezetüket papírmodellekkel és adják át tudásukat az érdeklődőknek. Akira Yoshizawa japán origami mester szavai képszerűen fogalmazzák meg a papírhajtogatás lényegét: Egyik kezed az anya, másik kezed az apa, és közöttük a papír a gyermek.


14:00-15:30

Karácsonyi zenés délután. Gyermekkoncert, Huzella Péter gitáros műsora.

Huzella Péter Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész húsz évig zenélt a megzenésített verseket előadó Kalákában, majd szólópályára lépett, Sajátos hangulatú gyerekdalaival, gyerekeknek szóló műsoraival járja az országot, világot.

Karácsonyi műsorával szertettel várja a gyerkeket és szüleiket.


16.00-17.15

Karácsonyi zenés délután. ??nnepi hangszersimogató az Ethnosound-dal, Szendi Gábor ütőhangszeres művész vezetésével. Különleges hangszerek interaktív bemutatója kicsiknek és nagyoknak

Az Ethnosound 2005 óta tart különböző zenés foglalkozásokat. Célja, hogy minél többen megtapasztalják a zenélés örömét, hogy ablakot nyisson más korok és tájak kultúráira, amelyen keresztül ráláthatunk arra a hihetetlen változatosságra, ami zene és hangszerek tekintetében kialakult, amiből inspirálódhatunk, és ami egyetemes örökségünk. Programjaikon, többek között, megtudhatják az érdeklődők, mi az a sansula, mit mond a beszélő dob, hogy varázsoltak esőt a sivatagban kaktusz ágak segítségével, hogy szól a termeszek által kirágott faág.

Szendi Gábor kétséget kizáróan az egyik legautentikusabb latin ütőhangszeres Magyarországon, aki olyan saját hangszereket tudott készíteni, melyek talán senkinek nem jutnának eszébe, aki állandóan úton van, mert hajtja a kaland, igazi művész a szó legszorosabb értelmében.


December 21. vasárnap

15:16:30

""A biedermeier - a kényelem és praktikum, a nemes faanyagok és a minőségi asztalosmunka korszaka.""

A tárlatot vezeti: Lovay Zsuzsa művészettörténész

Tematikus bútornyitogató tárlatvezetés az Iparművészeti Múzeum szakemberének előadásában, mely során a barokk kastély öt évszázad bútortörténetét bemutató kiállításának mívesen kialakított darabjait belülről is megcsodálhatják az érdeklődők. A korlátozott létszám miatt az előzetes regisztráció ajánlott.

Magyarországon a 19. század első felében a biedermeier bútorstílus racionális és elegáns irányzata bontakozott ki. A letisztult koraklasszicista formák, az angol funkcionális bútorok világos konstrukciója, valamint a bécsi előképek hatására könnyű, mozgatható, átrendezhető berendezések, bútorgarnitúrák készültek.  Az előadás során a látogatók többek között megismerkedhetnek a Marczibányi család pesti palotájának elegáns szalon bútoraival, a glóbusz asztalka rejtett rekeszeivel és egy öltöző asztalka elmés nyitószerkezetével, valamint

Zsófia főhercegnő ovális íróasztal-típussal.


16:30-17:30

Karácsonyi dallamok.  Fehér Adrienn, a fekete hangú énekesnő és Brunner Márta színésznő ünnepi koncertje.

Műsorukon Barbra Streisand,  Adele, Natalie Cole örökzöldjei, musical részletek szerepelnek, az adventi várakozás hangulatával átitatva.

Fehér Adrienn zenész családban született, testvérei Fehér Gábor- Cotton Club Singers, Fehér Balázs a Carbonfools énekese. Zenei tanulmányai után (MR Gyermekkórusa, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, ELTE zenei tanszék, GNM Színitanoda) a székesfehérvári Vörösmarty Színhaz tagja, musicalszínésznő, korrepetitor, zenei vezető. 20 éve a magyar könnyűzenei élet sokoldalú szereplője, EmeRTon-díjas énekes. 2012-ben a Voice TV2- műsor szereplője, dolgozik a Budapest Jazz Orchestra énekeseként és jelenleg a Madách Színházban. A Singer Street a capella együttes énekese, amely formációval Grazban és Taiwanon nyertek nemzetközi versenyt az elmúlt években.

Brunner Márta színésznő a 90-es évek népszerű televíziós kvízműsora a ""Mindent vagy Semmit"" háziasszonyaként szerepelt, országos ismertségét ennek köszönheti. Alapító tagja a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak, ahol 14 éven át számos főszerepet játszott, prózától az operettig. Pro Theatro- és Fesztiváldíjas. Jelenleg szabadúszó, színésznőként többek között a Csongor és Tündében látható. Műsorvezetőként és háziasszonyként rendszeresen fellép nagyrendezvényeken, meghívott vendégként férjével, ?cs Bálint zenész-producerrel az ország számos pontján, valamint a Muzsika TV-ben musical részletek, örökzöldek, világslágerek előadójaként szerepel.

Jegyáraink:

Teljes árú: 1400 Ft

Kedvezményes (2-26 év közöttieknek, nyugdíjasoknak): 700 Ft

Családi jegy: 2800 Ft

Szombatonként a programok mellé egy órás múzeumpedagógiai foglalkozás is kérhető karácsonyi témakörben, így a jegy ára: 1000 Ft/diák.

?llandó program még: kézműves termékek és szaloncukrok várára.

Hétköznap a múzeumpedagógiai foglalkozás (1-1,5 óra): 800 Ft/diák

1000 Ft/diák, abban az esetben, ha egy órás múzeumpedagógiai óra mellé kérnek 1-1,5 kézműves foglalkozást is.