Ugrás a tartalomra

Kertészkedés, kézimunka, boldog házasság

2014. augusztus 15. péntek
Kertészkedés, kézimunka, boldog házasság

Július utolsó hetében három kerületi szépkorú lakost is felköszöntött az önkormányzat vezetése. Karsay Ferenc alpolgármester és Répás Judit aljegyző virágcsokorral, tortával és emléklappal érkezett két kerületi ünnepelthez.


Idey Magdolna július 25-én meghitt családi körben ünnepelte 90. születésnapját. Magdi néni 1938-ban végzett tanítóként, de csak egy-két évig oktatott iskolában. Nyugdíjazásáig, azaz 42 évig dolgozott könyvelőként a katolikus autonómiánál, mely intézmény Győr összes plébániáját irányította. Gyermeke nem született, de húgának három gyermekét sajátjaként szerette és nevelte. 60 évig élt családjával Győrben, majd Budapestre költözött három unokaöccsével, akik a fővárosban alapítottak könyvelőcéget. Magdi néni már 15 éve lakik ugyanabban a családi házban, Budatétényben unokaöccsével. A család gyermekei mindig a nagymamájuknak tekintették. Az ünnepelt a napi 2-3 órás kertészkedés mellett nyomon követi a híreket, unokaöccsével együtt nézik az esti híradót vacsora közben. Kikapcsolódást jelent Magdi néninek a rejtvényfejtés és az olvasás. Saját bevallása szerint nem ismeri az unatkozás kifejezést, "mindig van valami, ami továbbviszi az élet tengerén".

Békés Istvánné született Hadi Anna Mária idén ünnepelte 95. születésnapját. Mária néni 30 évig dolgozott a Páva Ruhagyárban többféle beosztásban. Világéletében nagyon szeretett kézimunkákat készíteni, ezt az otthonában található díszpárnák is bizonyítják. Kedvenc mintája a mezőkövesdi, egy ilyen díszítésű kézimunkát Karsay Ferenc alpolgármesternek is megmutatott. Nagy lelkesedéssel mesélt a Lajos Utcai Felsőfokú Művészeti is Ruhaipari Középiskoláról, ahol a tanulmányait végezte. Az intézmény gyakran rendezett kiállításokat, amelyeken Mária néni munkáit mindig bemutatták. Saját maga készítette az egyik báli ruháját is, amit gyöngyhímzéssel varrt meg. Mária néni a szülei által épített budatétényi házban lakik születése óta. Az 1928-ban elkészült házat az egész család nagyon szereti. Az ünnepeltnek három lánya van, akik rendszeresen járnak édesanyjukhoz, annak ellenére, hogy közülük ketten messze Budapesttől, Szombathelyen és Németországban élnek. Mária néni nem panaszkodik az egészségére, mint mondja: egész életében kihasználta a neki járó gyógykezeléseket és rendszeres látogatója volt a Gellért fürdőnek is. Mindenkinek ezt ajánlja, aki csak teheti, kényeztesse a szervezetét például iszappakolással. Nem szereti a gyógyszereket, soha nem is szedett medicinákat, inkább a természetes készítményeket helyezte előtérbe. Szellemi frissességét az is bizonyítja, hogy születésnapján három dédunokája egy kis műsorral készült az ünnepeltnek. A gyerekek elfelejtették a mondókát, de a dédnagymami azonnal kisegítette az alkalmi "fellépőket".

Házi István 1924. július 31-én született Vásárúton, a Felvidéken. Gyermekkorát itt töltötte és végezte el az elemi iskolát. Perfektül beszél szlovákul, csehül és németül. Húszéves korában a Kraus testvéreknél tanult kereskedelmi ismereteket. 1945-ben hazajött a háborúból, majd 1947-ben Szlovákiából áttelepítették Magyarországra. Menekültként kezdett el dolgozni a Hangya Szövetkezetnél. Szorgalmának, kitartásának és tehetségének köszönhetően sikerült előrelépnie az életben. 1952-ben alapító tagja volt a csemegekosár emblémával jelzett kereskedelmi központnak. 33 évig dolgozott a Csemegénél, először értékesítési vezetőként, majd beszerzési osztályvezetőként. Házi István németországi együttműködésének köszönhetően olyan termékek kerülhettek a magyarországi boltok polcaira, amilyeneket más üzletekben nem tudtak annak idején megvenni az emberek. Az 1956-os forradalom idején a Csemege hálózat biztosította napi 80-100, 3-5 tonnás teherautóval az országos zökkenőmentes ellátást. Az ünnepelt 1985-ben ment nyugdíjba és kapott ezüst fokozatú kitüntetést a Belkereskedelmi Minisztériumtól. Nyugdíjba vonulása után még négy évre visszament dolgozni. 1950 óta lakik Budafokon, két gyermeke, négy unokája és négy dédunokája van. 64 éve él boldog házasságban feleségével, Klárával, a család majdnem minden tagja a kereskedelemben helyezkedett el.

(V. D.)