Ugrás a tartalomra

Tisztelt ?llattartók!

2014. április 16. szerda
Tisztelt ?llattartók!

Az elmúlt időszakban a veszettség oltási hajlandóság sajnos csökkenő tendenciát mutat.

Ez azért is veszélyes játék, mert az évente kötelező védőoltás elmulasztása (egyébként szabálysértés!!!) a védettség csökkenésével jár. Akkor lehet egy adott területen biztonságosan védekezni egy adott betegség, pl. a veszettség ellen, ha az arra fogékony állatok oltottak.

Az elmúlt időszakban Budapesttől nem messze, cca. 20 km-re, diagnosztizálták a halálos vírus jelenlétét rókákban!

Egy lappangási időszakban lévő beteg (bár még egészségesnek tűnik) állat több tíz km-t is megtehet vándorlása során és ilyenkor a nyálával üríti a vírust (pl. kutyákkal való verekedések során), mely fogékony szervezetbe jutva a lappangási idő elteltével (akár 90 nap is lehet) az állat halálát okozza. Gyógykezelés nincs. A vírus minden állatra, emberre halálos! A betegséget csak megelőzni lehet, gyógyítani nem.

A legfontosabb, hogy a fertőzési láncot megszakítsuk - róka - kutya - ember.

Ezt úgy tudjuk megtenni, ha ebünket minden évben oltatjuk, ekkor az ellenanyagszint megfelelő szintre emelésével a betegség megjelenése kivédhető.

Az oltás fontosságán felül, és a menhelyek telitettségére figyelemmel, szeretnénk a magunk módján hozzájárulni a nem tervezett szaporulat megakadályozásához.

Rendelőnkben kedvezményes ivartanítási akciót hirdetünk kerületi lakosok részére a Zöld Zebra ?llat és Természetvédő Egyesületen keresztül.

Érdeklődni bővebben a 226-89-19-es telefonszámon lehet.

Végezetül de nem utolsó sorban szeretném felhívni a kisállat tulajdonos figyelmét az enyhe tél miatt bekövetkezett magas kullancs veszélyre. Rendszeres védekezéssel a kullancsok által okozott megbetegedések száma a minimálisra csökkenthető.

Budapest, 2014. április 07.

Dr. Osvárt András

szakállatorvos