Ugrás a tartalomra

Közeleg a tanévnyitó

2014. augusztus 01. péntek
 Közeleg a tanévnyitó

A kisgyermekes szülők augusztusban már készülnek az iskolakezdésre. Már kiválasztották az iskolát, megkeresték a rokonszenves tanító nénit. Idén is óriásplakátokon és a kerületi sajtóban hívtuk fel a figyelmet a kerületi iskolákra, mert meggyőződésünk, hogy jó feltételeket tudunk biztosítani a gyerekek nyugodt tanulásához és a pedagógusok munkájához. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kerületi vezetőjével, Mátésné Pataki ?gnessel egyazon szándék és szemlélet alapján működünk együtt: első a gyerek!

A nyarat ebben az évben is kihasználtuk a szükséges korszerűsítésekre, karbantartásokra. Felújították a Hugonnai iskola kis sportpályáját, dolgoznak a Baross iskola kosárlabda-pályáján - ott a kézilabdapálya sátorfedést kap majd - és a Nádasdy iskola (Szt. István tér) sportpályáján. Ez utóbbiban (a Nagytétényi úton) a balett- és a dobterem klímaberendezést kap. A Dévény utcai iskolaépületben a kazánház felújításán dolgoznak. A Kempelen gimnáziumban a konyhát és az étkezőt fogják teljesen átépíteni, jelenleg a tervek készülnek, és a sportpályát felújítják. Nagyon várjuk a Bartók iskola és a Budai Nagy Antal gimnázium homlokzati hőszigetelésének befejezését. A Kossuth iskolának az oromfalát újítják fel, tatarozzák a régi hátsó épület és a tornaterem homlokzatát, ez utóbbiban a belső burkolatot cserélik. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola uniós támogatásból megújul, nyílászárócsere és homlokzatszigetelés lesz. A Gádor iskolában felújítják az udvart és sportpályát építenek.

A taneszközök megvásárlása is esedékessé válik. Kérem a szülőket, ne felejtsék el idejében megrendelni a tankönyveket! A csekkek befizetésének határideje augusztus 15. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a tankönyvcsomagok ellenértékét többféle utalvánnyal is ki lehet egyenlíteni a társaság ügyfélszolgálati pontjain. Az első két évfolyamon és a rászorulóknak ingyen jár a tankönyv. Ugyanakkor ezeket a tankönyveket nem örökbe kapják, csak használatra, így nem árt elmagyarázni a gyerekeknek, hogy vigyázni kell rájuk!

Az új tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelező a mindennapos testnevelés, amiből két óra diáksportköri tevékenységgel, versenyszerű sportolással váltható ki akkor, ha a diák egyesületi tag vagy amatőr sportolói szerződést kötöttek vele. Az ötödikesek heti egy órában dráma- és tánc- vagy hon- és népismeret órán vesznek részt, kilencedik évfolyamon pedig a dráma és tánc, illetve a mozgókép és médiaismeret közül választhatnak az iskolák. Az 1-7. osztályosok technika-, életvitel és gyakorlati órára is járnak majd, a szakközépiskolák kivételével pedig 10. osztályig kötelező a heti egy óra vizuális kultúra is. A 11. osztályban heti egy órában etikát tanulnak a diákok.

Szeptembertől újra emelkedik a tanárok fizetése: a megígért béremelés 60 százalékát egy évvel ezelőtt kapták meg a pedagógusok. Most a teljes béremelés 10 százalékával emelkednek majd a fizetések, amelyet 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben ugyanilyen mértékű emelés követ majd.