Ugrás a tartalomra

Istenkereső barangolás a Költészet napján

2014. április 18. péntek
Istenkereső barangolás a Költészet napján

Eperjes Károly húsz évvel ezelőtt született Istenkereső önálló estjének repertoárja százötven versből áll, persze ennyi nem sűríthető be két órába, így minden előadás - amellyel bejárta a fél világot és az országot - más és más. Budafok-Tétényben már többször fellépett ezzel a műsorral, el is csodálkozott, hogy újra megtelt a Mészáros Csaba Terem. A Klauzál Pódium rangos előadással, lelkünk gyönyörű metaforákkal gazdagodott. A kerületi művész olyan elementáris erővel boncolgatta a verssorokat, kereste értelmüket, üzenetüket, hogy azt jó lenne iskolában "taní-tani"...

Mint megtudtuk, a színésznek József Attila az egyik nagy kedvence, de Adytól - akiért szintén rajong - tudja a legtöbb verset. Rajtuk kívül még Nagy Lászlót, Pilinszky Jánost, Weöres Sándort és Babits Mihályt magasztalta az egekig az estjén, amelyet három részre osztott: az első a szabad akaratról, a második a megtérésről, a harmadik a lét végső értelméről szólt. A gyönyörű gondolatokat a zene segítségével Négyessy Katalin gordonkaművész tette még emlékezetesebbé.

- Van olyan vers, amely évekig érik bennem, és van olyan, amit tizenhat éve nem merek elmondani, csak részleteiben"Ś - hallottuk a Kossuth-díjas művésztől, aki többek között ilyen csodálatos József Attila-, Ady-, Pilinszky- és Weöres-verssorokat idézett: "Az Isten itt állt a hátam mögött, és én megkerültem érte a világot." "Mikor elhagytak, mikor a lelkem roskadozva vittem, csöndesen és váratlanul átölelt az Isten." "Roppant hálóban hányódunk s éjfélkor talán étek leszünk egy hatalmas halász asztalán." "Isten rajtam végtelen könny, Isten bennem végtelen mosoly."

Eperjes Károly szinte ízekre szedte a sorokat körülölelő hatalmas, világirodalmi rangú verseket, hogy jobban beleláthassunk a nagy költők lelkébe, gondolatvilágába, sőt, a saját világunkba is. A Költészet napi órán a színész finoman és elegánsan néha közéleti kérdéseket is érintett.

- Nagyon fontos nekünk, magyaroknak a hit ébredése, mert hit nélkül elbutulunk. Mindent meg kell tenni a nemzet fogyása ellen, a családokért, ezért elsősorban azokat a társadalmi erőket kell támogatni, amelyek sokat tesznek értük - üzente az "istenes" művész.

Temesi László