Ugrás a tartalomra

Körforgalmak, megújuló közparkok

2014. július 21. hétfő
Körforgalmak, megújuló közparkok

Fővárosi beruházásban tervezik biztonságos körforgalmak építését a Balatoni út Tanító utcai és Háros utcai csomópontjaiban - tudta meg a Városházi Híradó. Az évtizedek óta várt beruházások tervein az utolsó simításokat végzi a BKK, ha minden jól megy, a kivitelezés egy év múlva kezdődhet. Eközben önkormányzati támogatással elkészült az új, kulturált közpark a Magdolna utcánál.

Átadták azt a közparkot, amely sokak szerint a kerület egyik kis ékessége lett a belvárosban, legalábbis nagy ugrást jelent a városkép szempontjából a Kossuth Lajos utca 26. szám alatti öreg faházhoz és környezetéhez képest. A területen díszburkolat, támfalak és elegáns zöldfelület létesült.

Hamarosan a Balatoni úton is beruházás indul, biztonságos körforgalmak épülhetnek a főváros jóvoltából.

- Tarthatatlan a közlekedésbiztonsági helyzet, ezért másfél évtizede szorgalmazzuk a fővárosnál, hogy épüljenek meg a biztonságos csomópontok. Az elmúlt pár évben sikerült elérni az áttörést. Több fordulóban egyeztettünk, és most végre azt mondhatjuk: soha nem voltunk még ilyen közel a megvalósításhoz - nyilatkozta lapunknak Németh Zoltán, a környék önkormányzati képviselője, aki a Fővárosi Közgyűlés tagjaként az egyik motorja volt a beruházások előkészítésének. Karsay Ferenc alpolgármestertől megtudtuk, hogy a kerület évek óta küzd a Balatoni úti körforgalmak megvalósításáért, és a BKK tervei hosszas egyeztetés után készültek el. - Minden környékbeli, sőt valamennyi dél-budai polgár érdeke, hogy mielőbb megvalósulhassanak az új körforgalmak - szögezte le az alpolgármester.

Bátori Gábor, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársa kifejtette, hogy a Balatoni úti csomópontok közlekedésbiztonsági fejlesztésének tervezése című projekt részeként megkezdődött a körforgalmú csomópont, illetve a két csomópont közötti jelenleg hiányzó közvilágítási infrastruktúra tervezése. A BKK szakembere elmondta: az érintett csomópontok jelenlegi kedvezőtlen, balesetveszélyes geometriai kialakítása indokolja a körforgalmak megvalósítását. A beruházás eredményeként a gyalogos átkelés is biztonságosabb, könnyebb lesz majd.

A BKK megkezdte az engedélyezési és kiviteli tervek készítését, ezek várhatóan az év végére állnak majd rendelkezésre. A csomópontok területigényének biztosítására a XI. kerületi önkormányzat megbízásából készül szabályozási terv, ezek a budafok-tétényi oldalon már korábban elkészültek. A kijelölt területek telekalakítása után a kivitelezés leghamarabb 2015 második felében indulhat.

Lapunk megkereste a környékbelieket is, akik szívesen nyilatkoztak. Bozsics Zoltán buszsofőr szerint elengedhetetlen, hogy elkészüljenek a körforgalmak, mert a környéken a jelen állapotban veszélyes a kihajtás és a behajtás is. Ruszthi Gyula a Kőérberki úton lakik, és akárcsak a környékbeliek többsége, alig várja, hogy elkészüljön a körforgalom. - Most rendkívül szabálytalanul közlekednek arra az autósok - közölte. Hozzátette: ha valaki a Kőérberki útról megy a 7-es út felé, akkor szabályosan nem tud a Háros útra kanyarodni, viszont akik Diósd felől jönnek, azok meg a Háros útra tudnak csak kanyarodni, a Kőérberkire nem. Ugyanez a problémája a Kelenföld felől érkezőknek is. Bakonyi István budafoki lakos nagyon örül az elképzelésnek. Úgy véli, hogy ha a Háros utca forgalmát biztonságosan lehetne rávezetni a 7-es útra, sokkal könnyebb lenne a közlekedés. Mint mondta: a záróvonal ellenére sokan kanyarodnak a Kőérberki útra, emiatt rendszeresek a koccanások, balesetek.

(SFI)

Támogatás a budafoki piacra és a Stáció lépcsőre

A piac fejlesztésére közel 365 millió, a budafoki Kálvária környékére csaknem 50 millió forintot nyert a kerület a fővárosi önkormányzattól

A képviselő-testület jóváhagyta a fővárossal kötött támogatási szerződéseket az új budafoki piacra és a Stáció lépcsőre. Budafok-belváros felújításának két fontos eleméhez tehát megvannak a források, a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek.

Az önkormányzat támogatást nyert a Budafok-belváros új piac létesítése és közterületi rehabilitációs program a Játék utca térségében című projekt megvalósítására: a piac és környékének fejlesztésére 364 494 000 forint támogatást ítélt meg a Fővárosi Közgyűlés. Az új piac és a közterületi rehabilitáció projektben a pályázathoz beadott koncepcióterv továbbfejlesztéseként 2014. január végére elkészültek az építési engedélyezési tervek, de csak a beruházással érintett telkek egyesítési eljárásának lezárulását követően indulhatott el érdemben az engedélyezési eljárás, amely jelenleg még folyamatban van. Az engedélyezési eljárással párhuzamosan folyik a közbeszerzés előkészítése.

A Stáció lépcső és a budafoki Kálvária és környezete rehabilitációs jellegű megújítása elnevezéssel kidolgozott, közösségi célú városrehabilitációs program a döntés alapján bruttó 49 250 000 forint támogatást nyert. A Stáció lépcső, valamint a budafoki Kálvária és környezete rehabilitációs jellegű megújítása projektben a beruházás engedélyezési tervei elkészültek. A kiviteli tervek készítése elkezdődött. A tervek szerint egyedülálló bibliai és hagyományos játszótér is épül majd a környéken. A bevont, jellemzően egyházi partnerekkel az együttműködés folyamatos.

A két beruházás következő fontos mérföldköve a támogatási szerződés megkötése, amely lehetővé fogja tenni a megvalósítást és a támogatások lehívását. A piac megvalósítására vonatkozó szerződéstervezetben a szerződés hatálybalépésének feltétele a jogerős építési engedély megszerzése és eljuttatása a fővárosi önkormányzatnak. A projektek megvalósítása a partnerekkel egyeztetett és az engedélyekben szereplő módon a 2014-2015. években várható.

(VH)