Ugrás a tartalomra

Balett, kerékpár, Biblia és foci

2014. július 21. hétfő
Balett, kerékpár, Biblia és foci

Előző lapszámunkban beszámoltunk néhány kerületi nyári gyerektábor programjairól, fogadtatásáról a kerületi nebulók körében. A sort most a kerületi balett-táborral, az evangélikusok budafoki táborával és két sporttáborral, a Hófehér Fóka Úszóiskola kerékpáros táborával és a Pokorny Endre Sporttelep focitáborával folytatjuk.

Művészpalánták hete

Idén a Cziffra Ház is bekapcsolódott a nyári táboroztatások vérkeringésébe. A Petit Ballet Stúdió tánctábort hirdetett óvodásoknak és kisiskolásoknak. Dr. Nagy-Hegyi Menta balettmester és táncművész azért szervezte ezt a klasszikus balett alapokon nyugvó tábort, hogy a gyerekek megismerkedhessenek ezzel a nagyon szép művészeti ággal. Az egyhetes napközis táborba reggel 9-re érkeztek a gyerekek. A nap első programja egyórás balettóra volt, azután tízórai, pihenés, majd újra balett következett, de ezúttal modern balett. Ebéd után csendes pihenő volt, amelyen a kicsik meseolvasás után aludhattak egy órát, a nagyobbaknak pedig kézműves-foglalkozást tartottak. A délutáni órákban is főszerepet kapott a mozgás. Hogy ne legyen unalmas a program, volt, amikor a játszótérre mentek a gyerekekkel, vagy éppen a közeli Szent Flórián forrást látogatták meg a kicsik. Nagy kedvenc volt a gyerekek körében az improvizációs játék, amelyet a teraszon tartott meg Tóth Brigitta balett-tanár.

Tábor nem csak hívőknek

A tavalyi évben hirdette meg először Hokker Zsolt evangélikus lelkész napközis táborát, amelyre huszonegyen jelentkeztek. Az idei évben már negyvenhárom gyerek töltötte itt a nyári szünet egy hetét.

- A siker titka talán egyrészről az lehet, hogy a gyerekek jól érezték magukat és idén a barátaikat is elhozták, másrészről a gyülekezetben folyó munka is hozzájárult a magas létszámhoz - mondta a tábor kitalálója. - Igyekszünk mindig bibliai történetek köré felépíteni a napjainkat. A napközis tábor kicsit speciális abból a szempontból, hogy itt lehet egy-egy napot is eltölteniük a gyerekeknek, de a tapasztalat az, hogyha eljött a gyerkőc, akkor végig maradni fog - tette hozzá a lelkész. Idén Dániel próféta történeteit ismerhették meg a táborozók. A tanulságos meséket különféle módszerekkel ismerik és sajátítják el a gyerekek. Kézműveskednek, verset, éneket tanulnak, miközben folyamatosan jókedvűen játszanak a táborban. Életkor szerint három csoportra osztották a pedagógusok a jelentkezőket: az óvodásokéra, illetve az alsó és felső tagozatos diákokéra. Minden csapatnak így az életkori sajátosságuknak megfelelő feladatokat tudnak adni a tanárok. - A legfontosabb a közösség építése, hiszen a gyülekezet sem arról szól, hogy vasárnap elmegyünk a templomba és utána hazamegyünk, hanem hogy közösségben vagyunk Istennel és egymással - mondta el lapunknak Hokker Zsolt a tábor fő céljáról.

Honismeret két keréken

Ez is lehetne a jelmondata a Hófehér Fóka Úszóiskola által szervezett biciklis sporttábornak. A tanév befejezésével rögtön elindul a háromhetes napközis kerékpártábor az uszodában. A tábor vezetője, Haász Ferenc mindig arra törekszik, hogy a gyerekek a napi több kilométeres tekerés mellett megismerjék a kerület nevezetességeit, fontos intézményeit és a természeti értékeit. Az évtizedes hagyománnyal bíró tábor életében egy fontos változás történt, a kerékpárutak bővítésével és a biciklik technikai fejlődésével egyre biztonságosabban lehet közlekedni. A gyerekek megtanulják, hogy a bukósisak és a védőfelszerelés kötelező. A táborozók mindennap más útvonalon jutnak el a programjukban szereplő helyekre. A bobozás, a falmászás, a jégkorcsolyázás és az úszás mind-mind ott van a gyerekek egyhetes napirendjében. Nem ritka a napi 30 kilométeres távok megtétele, amit kisebb-nagyobb pihenőkkel még a kisebbek is teljesíteni tudnak. A kerület fekvése lehetővé teszi a gyerekeknek a Duna-part élővilágának és a Kamaraerdő nyugalmának a megismerését. Sok táborozó ezek után nemcsak szabadidejében ül biciklire, hanem az iskolába is azzal jár majd.

Mini-vb Tétényben

Immár hatodik alkalommal hirdette meg a napközis jellegű focitáborát a Budatétény SE. A kéthetes táborba általában azok a gyerekek mentek, akik egész évben a sporttelepre járnak edzeni. A nyári elfoglaltság sikerét az is bizonyítja, hogy a meghirdetés után pár nappal már betelt a jelentkezési lista. A foci-világbajnokság a táborra is rányomta a bélyegét. A napi programban mindig szerepel egy-egy mini-vb is, amit nagyon szeretnek a táborozók. Ilyenkor a kedvenc csapataik mezében játszhatnak a gyerekek. Az egész napos focizás nemcsak meccsekből áll, hanem ügyességi feladatokból, csocsóból és atlétikai feladatokból is. Több korosztály képviseltette magát a táborban, az U7-től az U12-ig mindenki pályára lépett az egy hét alatt. A nagyobbak más feladatokat kaptak, mint a kisebbek, de a tapasztalt focisták szívesen segítettek a piciknek. Légrádi Attila, a Budatétény SE edzője szerint a játékosok labdarúgótudása nagyon jó, amit az elmúlt időszakban megszerzett eredmények is igazolnak. - Az országos bajnokságban 16 csapatból negyedikek lettünk, nemzetközi tornán 40 csapatból hatodikak. Legutóbb Egerben egy négynapos tornán 21-ből másodikak lettünk - mondta el az eredményekről. A táborban focizók jó utánpótlásai lehetnek ennek a csapatnak.

Akik lemaradtak erről a focitáborról, azok még jelentkezhetnek a Nagytétényben induló napközis focitáborba. A nemrégiben átadott műfüves pályát most a gyerekek vehetik birtokukba. Az Asterix SC és a Nagytétényi SE közös szervezésében indul július 21-én és augusztus 4-én egy-egy tábor. Eddig 21-en jelentkeztek, de még van szabad hely. Godány Balázs, a tábor szervezője a következő számon várja az érdeklődők hívásait: 06-30/684-7826. A napi két fociedzés mellett, amit szakemberek tartanak, sok más program és napi három étkezés várja a gyerekeket. Az MLSZ jóvoltából arra is lehetőségük nyílik a gyerekeknek és szüleiknek, hogy megtekinthessék az Ifjúsági Labdarúgó-bajnokság egy-egy meccsét. A tábor utolsó napján strandolás és egy közös meccs várja a táborozókat, ahol a szüleikkel mérhetik össze ügyességüket és tudásukat a gyerekek.

(Viszkocsil Dóra)