Ugrás a tartalomra

Hollerung Gábor hatvanéves

2014. augusztus 31. vasárnap
ÁLLÁSPONT - Karsay Ferenc alpolgármester
Hollerung Gábor hatvanéves

Hollerung Gábor egész pályája összenőtt kerületünkkel, hiszen a nyolcvanas évek végén került az akkor még ifjúsági együttesként működő Budafoki Dohnányi Zenekarhoz vezető karmesterként, 2001 óta a zenekar vezetője. Munkásságában elválaszthatatlan a zeneművek legmagasabb rendű interpretálása és a zene szeretetének terjesztése. Nemcsak karmesterként, de kórusvezetőként és mesterkurzusok vezetőjeként, a fiatal tehetségek felkarolójaként is maradandót alkotott nemcsak hazánkban, de külföldön is.

Nem tudom, Bartók és Kodály hazájában szabad-e meglepődni azon, hogy a főváros egyik külső kerületében ennyi zenei tehetség és nagyság él és tevékenykedik. Lehetetlen mindenkit felsorolni - elnézést kérek azoktól, akiket nem említek -, de itt él és alkot köztünk a Kossuth-díjas Jandó Jenő és az idén Kossuth-díjat kapott Hegedűs Endre és neje, mindhárman zongoraművészek, a fiatalok közül Sisak Gergely csellóművész és Nagy Judit fuvolaművész (azért említem éppen őket, mert mindketten voltak már az önkormányzat ösztöndíjasai). Itt van a székhelye a Budafok Big Bandnek, az Adoramus zenekarnak, a Budafoki Fúvósegyletnek és a Budafoki Sváb Fúvószenekarnak, hogy más műfajok képviselőiről is szóljunk. Itt él Csák József operaénekes, itt dolgozik a Lamparth-Budafok Vegyeskar"Ś És végül kerületünké a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, ahol művésztanárok egész kara dolgozik azon, hogy irányításukkal a zenéhez vonzódó vagy éppen a zenét hivatásukká választó gyerekek magas színvonalon tanulhassanak. Ha már a Nádasdy szóba került: alapítója, Nemes László a zenepedagógia nagy egyénisége, idén már 43. alkalommal vitte zeneiskolásainkat a fertődi zenetáborba.

A város egyik vezetőjeként számomra nagy megtiszteltetés és felelősség, hogy ilyen kiválóságok munkáját segíthetem. A Budafoki Dohnányi Zenekar fenntartójaként az önkormányzat a legnehezebb időkben is megtalálta a módját, hogy a zenekar fennmaradását biztosítsa. Hollerung Gábor elkötelezettsége, együttműködési szándéka, a kerületi közönség iránt érzett szeretete sokat segített ebben.

Úgy látom, hogy a művekkel és a szerzőkkel szembeni alázat mellett ez a közönség iránti szeretet motiválja az igazán nagy művészegyéniségeket. Ez már azon is könnyedén lemérhető, milyen szívesen lépnek fel világot járó és világszerte ismert előadóként a Klauzál-ház színpadának "világot jelentő" deszkáira is, hogy a kerületieknek elhozzák a zeneirodalom klasszikusait, vagy éppen a szívesen hallgatott filmzenéket, illetve a Hollerung Gáborra jellemző, kísérletező fúziós műfajokat. Minden év első zenei élménye a Budafoki Dohnányi Zenekar újévi koncertje, mint ahogy hagyományosan az ő koncertjükkel nyílik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál is. Természetesen a koncertjük nyitja az idei, jubileumi fesztiválunkat is.

Büszkék vagyunk művészeinkre, büszkék vagyunk zenekarunkra. Hálásak vagyunk azért, hogy messzire elviszik a kerület jó hírét, és hogy a legfiatalabbaknak továbbadják a zene szeretetét.

Isten éltessen, Gábor!