Ugrás a tartalomra

Kubik Anna a katolikus óvodáért

2014. április 18. péntek
A színésznő is tagja annak az alapítványnak, ahová várják az adományokat
Kubik Anna a katolikus óvodáért

A Városházi Híradó, illetve az önkormányzat egy melléklet és támogatói csekk terjesztésével is hozzájárul ahhoz az adománygyűjtéshez, amely a kerület új katolikus óvodájának építéséhez indult el. Mint arról korábban beszámoltunk, Dél-Buda egyetlen katolikus óvodájának tervei már elkészültek, az építkezés talán már nyáron megkezdődhet, ha lesz rá elegendő forrás. Ha az építkezést nyáron elkezdik, jövő ősszel már be is költözhetnek a gyerekek a kerület első katolikus óvodájába. Az építkezés költségét az egyházmegye hívei gyűjtik össze, a pedagógiai program most készül. Az óvodában 125 kisgyermek ismerkedhet meg a Biblia tanításaival.

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején már volt itt katolikus iskola, illetve óvoda, majd egy telekcserének köszönhetően katolikus művelődési ház is, amelyet a népnyelv "szent kocsmának" nevezett el. A szocializmusban persze megszűnt az épület katolikus jellege, itt, a Savoyai tér 8. szám melletti területen, a Szent Lipót- (budafok-belvárosi) plébánia melletti épületegyüttesben a hatvanas években szükséglakásokat hoztak létre, az utolsó lakó tavaly hagyta el otthonát. Az önkormányzat új óvoda céljára értékesítette az ingatlant a katolikus egyház számára.

Az L alakú alsó épület már nyolc éve üresen állt, zenei próbaterem, motoroskocsma működött benne. Tavaly az egyház hatvanmillió forintért megvette az ingatlant, az Esztergom-Budapest Egyházmegye először költött ingatlanra oktatás céljából. A hívek gyűjtötték össze ezt az összeget a katolikus oktatás-nevelés támogatására. Az épület alapterülete 462 négyzetméter, de miután több szintről beszélünk, a hasznos terület 1300 négyzetméter, a kert 2000 négyzetméter. Az építkezés több mint százmillió forintba kerül, amit szintén az egyház finanszíroz. A működtetésre létrehozták a Katolikus Nevelésért Alapítványt, amelynek a számlaszámára (11784009-20603564) várják az adományokat. A kuratóriumban olyan kerületi tagok vannak, mint például Kubik Anna színművész. Az óvoda húsz dolgozót foglalkoztat majd.

Az egyik specialitása, hogy lesz hitoktatás, és lesznek közös imaalkalmak is. Nagy segítség, hogy közel a templom, ahová rendszeresen átjárhatnak az óvodások.

(T. L.)