Ugrás a tartalomra

Báj és elegancia

2018. november 08. csütörtök
Romantikus érzések és kifinomultság a Vintage Dollsszal
Báj és elegancia

Három bájos, ifjú hölgy és öt elegáns fiatalember idézte fel a 30-as, 40-es évek zenei világát a Savoyai Jenő téren szeptember első hétvégéjén. A borfesztiválon fellépő, nemrég alakult Vintage Dolls olyan, szinte mindenki számára ismert dalokkal aratott óriási sikert, mint a Sing, Sing, Sing, a Hit the Road vagy az East of the Sun. Az együttes három énekesnője, Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes arra törekszik, hogy a számukra oly kedves dalokat a lehető leghitelesebben tolmácsolja közönségének, így azon túl, hogy az akkori kornak megfelelő stílusban, eredeti szólamokat énekelnek, nagy hangsúlyt fektetnek a korhű sminkre, frizurára és öltözékre is.

V. H.: – Miért ezt a korszakot választották?
Nagy Lili: – Úgy érezzük, reneszánszát éli ez a kor, ez a stílus. Nagyon közel áll hozzánk ez a fajta zene, ez a miliő, ezért is választottuk a vintage nevet. (vintage: már nem modern, de még nem elavult érték a múltból. – a szerk.)
Munkácsy Eszter: – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán végeztem, de ösztöndíjasként egy ideig Svájcban tanultam, ahol megismerkedtem ezzel az érdekes, izgalmas korszakkal, a hatalmas energiát hordozó dalokkal és az akkoriban divatos és igen népszerű vokáltriókkal, amelynek mintájára végül mi is megalakultunk.
V. H.:  –  Hogyan találtak egymásra?
Szász Ágnes: – 2017 márciusában Sárik Péter zongoraművész vendégfellépésre hívott minket, és akkor álltunk színpadon először együtt, három szólamban énekelve. Marosvásárhelyen találkoztam Péterrel, ahol Lili 2016-ban megnyerte a VIII. Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál legjobb énekesének járó díjat, én pedig rá egy évre együttesemmel a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivál különdíját kaptam. Esztert, aki a nemzetközi Shure Montreux Jazz Voice Competition legjobb 9 hangja között szerepelt, a quartettjével készített lemezfelvételen hallotta először énekelni. Külön-külön hívott meg minket a Sárik Péter Trió-Jazz All Stars Projekt vendégeinek az Opus Jazz Clubba.
V. H.: – Tavaly decemberben már Vintage Dolls néven léptek fel Sárik Péterrel, és azóta közel tizenöt önálló koncertet adtak. Melyik fellépésük volt a legemlékezetesebb?
Lili: – Februárban részt vettünk a Müpa tehetségbörzéjén, és zenekarunk a XI. Jazz Showcase különdíjasa lett. Számomra ez a legszebb élmény.
Eszter: – A júliusban megrendezett vesz-prémi Rozé, Rizling és Jazz Napok hangulata, az ottani közönség tetszett a legjobban.
Ágnes: – Erdélyben születtem, és talán ezért én a Kolozsvári Magyar Napokra emlékszem vissza a legszívesebben. Az augusztusi koncerten remek közönség előtt léptünk fel, rengeteg jó baráttal, ismerőssel találkoztam, és ez nagyon bensőségessé tette az estét. (Tamás Angéla)