Ugrás a tartalomra

Balázs János zongoraművész ismét bravúros hangversenyt adott a Cziffra Központban

2015. december 02. szerda
Varázslatos, rendkívüli zenei élményben volt részük mindazoknak, akik a hétvégén meghallgatták Balázs János liszt-díjas, Príma Junior díjas zongora-művészt a Cziffra György-emlékesten a Cziffra Központban.
Balázs János zongoraművész ismét bravúros hangversenyt adott a Cziffra Központban

Egy évvel ezelőtt már élvezhettük a játékát ebben a színházteremben a Cziffra-emléktábla avatása után, és megcsodálhattuk művészetét. A művészt Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte. – Sokat jelent a számomra, hogy az idei évben is én nyithatom meg a Cziffra György-emlékkoncertet – mondta az alpolgármester. – Az előző évben felavathattuk Cziffra György emlék-tábláját itt, a róla elnevezett kulturális központban, és egy különleges zongoraesten tiszteleghettünk munkásságának. A nagy sikerű est után polgármester úr és Balázs János közösen jutottak arra az elhatározásra, hogy Cziffra György emlékére minden évben megrendezzék az emlékkoncertet, és ezzel hagyományt teremtsenek. Az önkormányzat jóvoltából a művelődési ház már rendelkezik saját zongorával, így egyre többször nyílik alkalom kiváló kerületi és vendégművészek fogadására. – emlékeztetett Szepesfalvy Anna. Ezután méltatta az est főszereplőjét, felsorolva érdemeit, díjait, sikereinek főbb állomásait. Vásáry Tamás zongoraművész Balázs Jánosról azt mondta: „Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne líraiság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.” A koncerten többek között Liszt, Brahms, Chopin, Strauss művei csendültek fel Cziffra-, de nyugodtan írhatjuk, Balázs-átiratokban. A művész szinte láttatta velünk a fodrozódó kék Dunát is… Nagy élmény volt. Az emlékkoncerten Karsay Ferenc polgármester az elsők közt gratulált a művésznek. Balázs János arra a kérdésünkre, hogy mennyire játszhatja egy művész saját elképzelései szerint azt a művet, amit a zeneszerző „szigorú” kottájából olvas, úgy válaszolt: nemegyszer az a zeneszerzői utasítás szerepel a kottán: „Tegye mindenki egy kicsit magáévá a művet!”. Balázs János egy-egy művet valóban sajátjaként adott elő a tétényi koncertjén, a hallgatóság legnagyobb örömére. Játékából megérthettük, megérezhettük hitvallását is: „a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg.”  (Temesi László - VH)

 

December 1-én, kedden az M1 „Ma délelőtt” című műsorában a Cziffra György Fesztiválról is beszélt Balázs János zongoraművész.

 

A beszélgetés megtekinthető a következő linken (a videóban 47.10-től 53.40-ig):

 

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2015-12-01-i-adas/