Ugrás a tartalomra

Bársonyos hang, virtuóz zongorajáték

2019. április 03. szerda
Iván Szandra zongorista, énekesnő és dalszerző lesz a Pincejárat vendége
Bársonyos hang, virtuóz zongorajáték

Iván Szandra zongorista, énekesnő és dalszerző, akit kerületünkben tavaly a budafoki tehetségkutató verseny győztes zenekara, a Ruby Harlem vezetőjeként ismerhettünk meg, és akivel a borfesztivál nagy sikert arató előadói között is találkozhattunk, április 6-án Jász Andrissal, a Ghymes együttes szaxofonosával koncertezik a Soós István Borászati Szakiskola Tangazdaságában.

Bársonyos hang, virtuóz zongorajáték

A két remek előadó a jazz világából érkezve talált egymásra és kezdett el duóban muzsikálni. A hat éve működő páros Budapestről szeretettel című első közös produkciója Hanoiban debütált, ezt követte a vendégelőadókkal színesített I heart Karácsony című „lakáslemezük”, most pedig csak hetek kérdése és megjelenik első igazi, közös albumuk, az I?Swing.

– Milyen műsorral készülnek?

– Egy „budapesti swingest”-re várjuk a közönséget amerikai jazzslágerekkel és magyar örökzöldekkel. Elhangzik majd többek között Billie Holiday, Ella Fitzgerald, illetve Tony Bennett egy-egy populárisabb dala is, természetesen, ahogy ez a műfaj megkívánja, sok-sok improvizációval. 

– Duójuk eleinte a fekete-fehér filmekből ismert slágereket elevenítette fel. Közel áll önhöz a Meseautó, a Gyönyörű így este Budapest vagy a Különös éjszaka volt?

– Azonnal beleszerettem a századforduló és az azt követő évtizedek szivarfüstös, kávéházi hangulatába. A dalszövegek mondanivalója 2019-ben is helytálló, ugyanazok az érzések, gondolatok foglalkoztatnak bennünket, mint anno a Karádyt hallgató, ábrándozó fiatalságot. Így könnyű azonosulni ezzel a zenével.

– A 2017-ben alakult Ruby Harlem zenekar körül is pezseg az élet: a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programján elnyert összeg segítségével az együttes lemezt, valamint videoklipet készít, ezenkívül bekerült A Dal című show-műsorba is, ahol eljutott a második elődöntőig. Elégedett?

– A lehető legjobb időpontban érkezett az anyagi segítség, mert a dalok elkészültek, és minden adott ahhoz, hogy felvegyük és rögzítsük azokat. A lemez zenei producere Heilig Tomi, akivel együtt készítettük a Forró című dalunkat. A Dalt egy váratlan lehetőségként éltük meg, amivel adhattunk magunknak egy esélyt arra, hogy szélesebb körben ismertté válhassunk. Meglepetésünkre a „Forró”-t nemcsak beválogatták a harminc legjobb dal közé, de az elődöntőbe is továbbjutottunk, ami újabb ajándék volt. (Tamás Angéla)