Ugrás a tartalomra

Bölcsődék napja a Cziffrában - videóval frissítve!

2017. május 03. szerda
A magyar–olasz–német kapcsolatokról és a társadalmi integrációról tartottak előadásokat
Bölcsődék napja a Cziffrában - videóval frissítve!

Érdekes előadásokat hallgathattak meg a bölcsődei kisgyermeknevelők az április 21-i Bölcsődék napján a Cziffra Központban. Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella, az Egyesített Bölcsőde vezetője elmondta, hogy a szakmai nap programját a társadalmi integráció és befogadás köré csoportosították. A rendezvényt Szepesfalvy Anna alpolgármester nyitotta meg, jelen volt Németh Zoltán alpolgármester is.

A Bölcsődék napján elsőként egy Karinthy-humoreszket hallgathatott meg a közönség Kósa L. Adolf előadásában, majd a nap első előadói a régóta jól működő olasz–magyar kapcsolatról beszéltek. Claudia Piovano, a Galileo Progetti Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt a 2009-ben, budapesti székhellyel rendelkező cég létrejöttéről. A szervezet alapítója egy firenzei szociális szövetkezet, melynek több mint 1100 tagja van, és 50-nél is több óvodát és bölcsődét működtet. A szervezet fő célja a nemzetközi kapcsolatok ösztönzése és erősítése.

Az éppen aktuális projektekről Bene Márta projektkoordinátor beszélt. A meghirdetett projektekben részt vevők új, innovatív pedagógiai módszereket ismerhetnek meg, más országok nevelési technikáit sajátíthatják el, és szakemberekkel cserélhetnek tapasztalatokat. Jelenleg két projekt zajlik az Erasmus+ program részeként, az egyik a mobilitási program, mely a kora gyermekkori nevelésről nyújt gyakorlati tudnivalókat Olaszországban és Németországban, a másik pedig a szakképzésről szól, amelyben a multikulturális kora gyermekkori nevelésről van szó. Három ország érintett: Magyarország, Olaszország és Spanyolország. A délelőtti órákban még egy előadást hallgathattak meg a meghívott vendégek: Kolumbán Erika a bajor bölcsődei és óvodai nevelésről mesélt. A FortSchritt GmbH-t 25 évvel ezelőtt hozta létre Peter von Quadt, aki akkor Magyarországra utazott, hogy beteg fiát a Pető Intézetben meggyógyítsák. A látványos siker után határozta el, hogy hazájában is segíteni szeretne a hasonló sorsú gyerekeknek. 1996-ban Niederpöcktingben is megalakult egy konduktív nevelési módszerrel dolgozó napközis óvoda. A nap folyamán még több előadás volt, és átadták a Gyermekmosoly oklevelet is több bölcsődei dolgozónak.

(Viszkocsil Dóra)

A Promontor TV összeállítása: