Hírek

Budai Egyházközségek XVII. Farsangi Bálja
A bált a MOM Kulturális Központban rendezik meg, 2017. február 11-én, szombaton 19 órától.
2017-01-02

„Légy jó keresztény, jó szakember, jó szülő, jó állampolgár” (Boldog Adolf Kolping)

 

A bál fővédnökei: dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Tarlós István főpolgármester.

A bál egyházi szervezője Lambert Zoltán protonotárius, kanonok, plébános atya.

A bál díszvendége: a Magyar Kolping Szövetség

Sztárvendég: Csillagszeműek Táncegyüttes, Daniel Speer Brass rézfúvós zenekar

A bált megnyitja: Dr. Székely János püspök úr

Nyitótánc – palotás, Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium diákjai Budai egyházközségek fiataljainak közös tánca

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Budai Egyházközség Farsangi Bálján a jelenlegi országhatárokon kívül élő magyarok anyanyelvi oktatásügyének támogatására, illetve hazai szervezeteknek gyűjtenek adományokat. Az előző években a csángó iskolát, a délvidéki, a kárpátaljai, a felvidéki magyar oktatásügyet támogatták a kezdeményezéssel. 2010-ben a bál díszvendégei a Nagycsaládosok Országos Egyesületének családjai, 2011-ben a Magyar Katolikus Karitászt volt. Az ezt követő években a katolikus elektronikus, nyomtatott, írott sajtót és könyvkiadást támogatták a bevételből. A Magyar Katolikus Rádió, az Új Ember Kiadó, a Szent István Társulat Katolikus Könyvkiadó, a Keresztény Élet hetilap kiadója szerepelt a díszvendégek között.

Az idei bál díszvendége a Magyar Kolping Szövetség. Kolping Adolf még fiatal káplánként személyes küldetését abban ismerte fel, hogy a nyomasztó szociális problémák enyhítésére szentelje életét. Meg volt győződve arról, hogy a társadalmi bajokat csak a keresztény elvekhez való visszatérés által lehet enyhíteni és megoldani. Ezért 1849-ben – mint kölni egyházmegyés katolikus pap – elkezdte szervezni a Katolikus Legényegyletet. A Kolping mozgalom alapítása óta ugyanazon elvek mentén szerveződik a világ 72 országában. Kolping Adolf 1856 májusában látogatott Magyarországra, még abban az évben megalakult a fővárosi egyesület. Magyarországon az első világháború után, 1922-ben alapították meg 58 egyesülettel a katolikus legényegyletek önálló nemzeti szövetségét. A Kolping mozgalom ezután élte virágkorát – egészen a második világháború végéig. Tevékenysége fontos szociális és pedagógiai feladatokra irányult: szakmai tanfolyamok, iparos versenyek és kiállítások, házasságra felkészítő előadások, kulturális rendezvények, vallásos nevelés és világnézeti oktatás. 1926 óta leányok részére működött a „Napsugár-lányok” elnevezésű testvérszervezet is. 1946-ban Rajk László belügyminiszter betiltotta a szövetséget.

1939-ben dr. Meszlényi Zoltán Lajos esztergomi segédpüspököt nevezték ki a Kolping mozgalom élére. A II. világháború után uralomra jutott kommunista rendszer feloszlatta, szétverte a Katolikus Legényegyleteket. Meszlényi Zoltánt bebörtönözték, és 1951-ben mártírhalált halt. Két éve avatták boldoggá. 2015. január 31-én dr. Erdő Péter bíboros érsek úr a Magyar Kolping Szövetség égi patrónusának nevezte ki Boldog Meszlényi Zoltánt.

A Magyar Kolping Szövetség 1990 novemberében szerveződött újjá. Napjainkban 65 Egyesület 1600 fős tagsága dolgozik a mozgalomban.

A báli jegyek megvásárolhatók a következő plébániák irodáiban, ügyeleti időben:

  • Városmajori Jézus Szíve Plébánia, 1122 Bp. Csaba u. 5.
  • Szent Anna Plébániatemplom, 1011 Bp. Batthyány tér 7.
  • Szent Imre Ciszterci Egyházközség, 1114 Bp. Himfy u. 9. 

 

Belépőjegy ára büfével 4.000 Ft és egy tálca sütemény.