Ugrás a tartalomra

Csatlakozás a klímavédelemhez

2015. november 06. péntek
A kerület elsőként csatlakozott a Fővárosi Közgyűlés után Áder János felhívásához
Csatlakozás a klímavédelemhez

A Fővárosi Közgyűlés után Karsay Ferenc polgármester az elsők között csatlakozott Áder János köztársasági elnök klímavédelmi felhívásához. A kerület vezetője a Promontor Televízióban emlékeztetett arra, hogy idén júliusban Budafok-Tétény lakosai is megtapasztalhatták, milyen, ha lecsap egy területre egy trópusi jellegű vihar a klímaváltozás hatásainak eredményeként.

Azt is tudjuk, hogy mekkora problémát, katasztrófát okozhat a dunai árvíz, de ennek ellenkezője, a nagy szárazság is. Ezek a jelenségek, események egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írhatók, ezért nem kérdés, hanem kötelesség csatlakozni a klímaváltozás elleni harchoz. – Büszke vagyok arra, hogy kerületünkben a civil szervezetek és az iskolák is elsőként csatlakoztak a felhíváshoz, hiszen a jövő generációja tehet a legtöbbet a környezettudatos szemlélet elterjedéséért – fogalmazott a polgármester. Az egyik ökoiskolánk, a Gádor Általános Iskola igazgatóhelyettese, Békyné Csabai Éva ezzel kapcsolatban elmondta: a fenntarthatóság, a globális felmelegedés problémáját a diákoknak is ismerni kell. Ezért már a tantervek is úgy készülnek, hogy beépíti a környezettudatos gondolkodást. A Gádor iskolának ezenkívül van környezeti nevelési programja, és egy öko munkaközösség is működik az intézményben hat pedagógus részvételével. Olyan munkatervet hoznak létre és programokat szerveznek, amelyekben nagy szerepe van a környezettudatos gondolkodás kialakításának.

Karsay Ferenc polgármester hozzátette: a kerületnek több, hivatalosan is zöldiskolának minősített intézménye van, ilyen például a Budai Nagy Antal Gimnázium, vagy a Kossuth Lajos Magyar–Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola is. De a környezettudatos gondolkodás nem csak a gyerekeknél fontos, a kerületben több környezetvédő civil szervezet is működik, illetve a környezettudatos gondolkodásig egyre több felnőttnek is el kellene jutnia. – Nagy öröm számomra, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag csatlakozott az államfő felhívásához. A döntéshozók környezettudatos gondolkodásának eredménye többek között az is, hogy ma már Budapesten házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés, és hogy hamarosan befejeződik az általunk is „megszenvedett” szennyvízcsatornázás, amelynek eredményeként a főváros szennyvize csak tisztítottan juthat majd vissza a Dunába – emelte ki Karsay Ferenc. (Promontor TV)