Ugrás a tartalomra

Eb-arany karatéban

2017. június 16. péntek
Tranger Szilvia a dobogó tetejére állhatott a csehországi Hradec Královéban
Eb-arany karatéban

A XXII. kerületi KTSE elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb klubsikere, hogy a saját nevelésű, és azóta is folyamatosan az egyesület színeiben versenyző Tranger Szilvia a dobogó tetejére állhatott az S.K.I.F Karate-do Európa-bajnokságon a csehországi Hradec Královéban.

A május 19–21. között lebonyolított kontinensbajnokságon 24 ország közel 800 versenyzője között 42 magyar karatés állt a tatamira. A nemzeti válogatott is történelmi sikert ért el, miután Magyarország összesítésben a 3. helyen végzett – Dánia és Olaszország mögött – 6 arany-, 2 ezüst- és 5 bronzéremmel.

Tranger Szilvia két társával, Bucs-Tonk Dórával (Euniors ISE, Váchartyán) és Újfalusinè Benedek Máriával (Toranoko SE, Bp. XVI. kerület) az egyik legnehezebb versenyszámban, a csapat kata (formagyakorlat) masters kategóriájában lettek Európa legjobbjai.

A hölgyek mindannyian többdanos mesterek. A keleti harcművészetekben, így a karatéban is a dan a legnagyobbak elismerésfokozata, amely a fekete övig eljutóknak jár. Ebből legfeljebb tíz szerezhető, de aki egy élet munkája után akár csak egyetlen dant is szerez, arra szerte a világon mesterként tekintenek bármelyik küzdő szakág sportolói, harcművészei.

– Több mint egyéves célzott felkészülés, rengeteg befektetett munka és ráfordított idő – nyilatkozta lapunknak Tranger Szilvia, akivel az Európa-bajnokság óta madarat lehet fogatni. – Ez a siker szinte hihetetlen, mivel a lányokkal nagyon távol élünk egymástól, különböző klubokban edzünk és versenyzünk. Nem beszélve arról, hogy mindhárman munka mellett, gyermekeket nevelő családanyaként vágtunk bele – fogalmazott az Eb-győztes.

Szilvia a csapat legidősebb tagjaként, 43 évesen ért a csúcsra, több mint két évtizedes pályafutás után. Elég későn, 19 évesen – ahogy mondja, „egy banális véletlen” miatt – került az edzőterembe. Mestere, mint Budafok-Tétényben megannyi küzdősportolónak, Varga László volt, aki néhány éve tragikus hirtelenséggel hunyt el.

– Nekem, és bátran mondom, a teljes családomnak, férjemnek, a három gyermekünknek a sport a hétköznapok része. Kitartást, munkabírást adó, és igazi közösséget teremtő életforma – vallott a hétköznapokról, amelyek sűrűn telnek. Tranger Szilvia ugyanis 43 évesen sem akasztja szögre a 2 danos övet, és továbbra is készül a versenyekre. – Egyelőre marad az élsport, mert a karatéban szinte kortalanul el lehet jutni a legnagyobb csúcsokra, mint ahogy a példám is mutatja – fogalmazott, hozzátéve: ahogy a pályafutása alatt egyszer sem, így az Eb-győzelem után sem merült fel, hogy elhagyja Budafok-Tétényt, a szülőföldet, és a KTSE-t, a nevelő egyesületet. (SENGEL FERENC)