Ugrás a tartalomra

Emlékkereszt-avatás Nagytétényben

2018. január 23. kedd
Karsay Ferenc: „Reméljük, ez a kereszt hosszú ideig megóv bennünket”
Emlékkereszt-avatás Nagytétényben

A Nagytétényi út 352. szám alatt három évszázadot átvészelt kereszt két évvel ezelőttig bírta, majd ledőlt, és egészen ez év január 19-ig kellett nélkülözniük az itt élőknek. A sváb kitelepítettek emléknapján azonban megújult, és a felavatása után újraszentelték.

 

Az ünnepségen Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket – Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, Karsay Ferenc polgármestert, Zugmann Péter alpolgármestert, Csiszár Zsuzsanna nagytétényi képviselőt, Fülöp Ákos plébánost, Bogó Ágnes díszpolgárt, valamint a civil szervezetek vezetőit és a vendégeket.

 

Úgy fogalmazott:

– Két évvel ezelőtt az itt lakók a polgármesteri hivatalban bejelentették, hogy ledőlt a kereszt, életveszélyessé vált. A hivatal vezetői azonnal intézkedtek, és a romos kereszt Szepesfalvy Anna alpolgármester irányításával a Szelmann Ház udvarára került, majd a Városüzemeltetési Iroda megbízta Várkonyi István kőfaragót a restaurálásra. Az erősen korrodálódott budafoki mészkövet nem lehetett megmenteni, ezért a keresztet kemény süttői mészkőből építette újjá a mester. Reméljük, mától több száz évig ellenáll majd az időjárás viszontagságainak.

 

Ezt követően Fülöp Ákos plébános e szavakkal szentelte meg a keresztet:

– A kereszt megváltásunk jele, s nemcsak a szenvedésnek, hanem a feltámadásnak is. Isten kegyelmét kérem, áldd meg Uram ezt a keresztet!

 

Karsay Ferenc polgármester arról beszélt, hogy a közösségeket a nagy érzelmek kötik össze.

– A sváb Schipanauer család a nagy himlőjárvány után állíttatta ezt a keresztet a tizenkilencedik század végén, amit sokáig sikerült megóvnunk, és reméljük, megóv bennünket hosszú ideig. Vigyázzunk rá! – mondta.

 

A civil szervezetek és közintézmények koszorúzása előtt Csepely Péter nyugdíjas színész elszavalta Ady Endre Krisztus-kereszt az erdőn című versét. A megújult kereszten német nyelven ez áll: Schipanauer József és családja az Isten tiszteletére szentelték 1894-ben.

 

(Temesi László)

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::