Ugrás a tartalomra

Mától három napon át Európai Művészet és Kézművesség Napjai Budafok-Tétényben is - Frissítve!

2016. április 01. péntek
Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje lesz április 1-3 között a nagytétényi Kerámiaparkban is - a programokról az M1-en és az Infó rádióban
Mától három napon át Európai Művészet és Kézművesség Napjai Budafok-Tétényben is - Frissítve!

Húsvét vasárnapján az ünnepre és a hozzá kapcsolódó népi hagyományokra utalva Budafok-Tétény polgármestere a település jelmondatát, a "Mindenki fontos" elvet hangsúlyozta az M1 reggeli műsorának stúdióvendégeként. Karsay Ferenc Agócs Gergő néprjazkutatót idézte, aki szerint nem a hagyományokat kell megőrizni, hanem azokat követve élhet tovább egy közösség. Ezt az elvet követve támogatja Budafok-Tétény önkormányzata a kerület kézműves alkotóit, egyesületeit, az általuk szervezett programokat, mondta Karsay Ferenc polgármester. A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett országos programsorozat célja felhívni a figyelmet a helyi kézműves hagyományokra, értékekre, mondta a stúdióbeszélgetés másik vendége, Kutasné Bálint Katalin kézi szövő, népi iparművész. Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai idei mottója:  " Kezünkben a jövő, kézművességgel a holnapért." Ezt a kezdeményezést a párizsi székhelyű INMA (Institut National des Métiers d'Art) indította el 10 évvel ezelőtt. 2012-ben több európai ország is csatlakozott. Ebben az évben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezte meg Magyarország csatlakozását.

Mától három napon át Európai Művészet és Kézművesség Napjai Budafok-Tétényben is - Frissítve!

Az alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek feladata, hogy a hétvége folyamán olyan egyedi programokkal jelentkezzenek, amelyekben a helyi kézművesség hagyományai és értékei jelenjenek meg. Az egyes helyszínek részletes programja ismét felkerül az Európai Művészet és Kézművesség Napjai, azaz JEMA, a NESZ és az alkotóházi egyesület honlapjára, ahonnan a látogatók információkhoz juthatnak. Mindezzel a rendezők szeretnénk ráirányítani a figyelmet az alkotóházak és műhelyek létére, tevékenységére, hogy megmutathassák, milyen fontos hagyományos kulturális értékek hordozói a tradicionális kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek, akik a megörökölt tudás képviselői és megújítói. Az országos rendezvényre ez évben április 1-2-3-án kerül sor. Ezen a három napon országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek, ahol gyerekek, felnőttek ismerkedhetnek meg a népi kézművesség különböző területeivel. A rendezvényekkel kapcsolatban további információk awww.keramiapark.hu, a www.ahazak.hu és a www.nesz.hu honlapokon.


Az M1-es beszélgetés itt megtekinthető.


Az Infórádiónak nyilatkozott a budafoki programokkal kapcsolatban Kerámiapark vezetője, Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus és Zugmann Péter alpolgármester is. A riporter Sipos Ildikó.