Ugrás a tartalomra

Festmények az új generációkról

2015. október 19. hétfő
Október hónap művésze Várhelyi Csilla festő, a Kossuth iskola rajz- és művészettörténet tanára
Festmények az új generációkról

Várhelyi Csilla 1986-ban született Debrecenben. Gyermekkorát Törökszentmiklóson töltötte, majd Szolnokon a Varga Katalin Gimnázium magyar–angol két tannyelvű tagozatán érettségizett. Már egészen fiatalon rengeteget rajzolt golyóstollal, gyakorlatilag mindent meg akart örökíteni, ami mozog: a táncosok, lovak, sportolók jelentették rajzai fő témáját. Családi inspiráció is hatott rá, hiszen ükapja, Buzogány Dénes maga is festőművész volt, az első világháború alatt végezte el a mai egyetem elődjét, a Magyar Királyi Mintarajztanodát. Az ő festményei függtek a lakásukban, és szüleivel, különösen édesapjával nagyon sokat beszélgettek a művészetről.

Ez idő tájt elég sok megyei és országos versenyen ért el kiemelkedő eredményeket – mégis csak a középiskolás évek alatt erősödött meg benne az elhatározás, hogy számos érdeklődése (idegen nyelvek, irodalom, orvostudomány) közül a képzőművészet mellett teszi le voksot, és a művészi pályát választja. Így aztán a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára felvételizett, ahol Nagy Gábor mester osztályában végzett 2010-ben, de sokat tanult Wechter Ákostól és Kósa Jánostól is. Felkészülésében nagy szerepet játszott, hogy már a gimnázium alatt elkezdett a budai Várba járni Sinkó István és Lajta Gábor festőművészek iskolájába, illetve nyaranta a legendás Zebegényi Szabadiskolában tanult Gaál Józseftől. Realista indíttatású festőnek vallja magát, de munkáiban mindig jelen van egyfajta szimbolizmus. – Kezdettől fogva az emberi kapcsolatok, találkozások érdekelnek – már a diplomára készített, fürdőzőket ábrázoló sorozatomon is elsősorban ezt a témát dolgoztam fel – mondja a pályájáról. – Képeimen sűrített pillanatokat jelenítek meg jelképes tartalmú élethelyzetekből. Nem hagynak hidegen a társadalom aktuális változásai, különösen a fiatalok, az Y és Z generáció sajátos világa. Figyelem, ahogy folyamatos összeköttetésben vannak egymással, sőt a világgal, és mégis szinte tapintható az elszigeteltségük. Minden digitálisan történik, az élet színtere áttevődött a kijelzőkre. Ezt a témát Kor-képek című ciklusomban dolgozom fel, amelyet az utóbbi években számos kiállításon sikerült bemutatnom Budapesten és vidéken egyaránt. 


Várhelyi Csilla a festő szakkal párhuzamosan művészeti rajz- és művészettörténet tanári diplomát is szerzett. A diploma után a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába került, ahol Závodi Gyuláné akkori igazgatónő szárnyai alatt a magyar mellett angolul is elkezdte tanítani a rajzot és a művészettörténetet. Így került Budafokra, ahol – mint mondta – az elmúlt öt évben rengeteg kedvességet, baráti gesztust kapott, ezért itt is otthon érzi magát. (VH)