Ugrás a tartalomra

Folyatódnak az 56-os megemlékezések a kerületben

2016. október 18. kedd
56-ra emlékezünk Budafok-Tétényben: fotókiállítás nyílt a Szomszédok Piaca átriumában és filmvetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetés volt a Cziffra Központban
Folyatódnak az 56-os megemlékezések a kerületben

Karsay Ferenc polgármester és kerületi diákok egy csoportja is részt vett október 17-én a Budafoki Szomszédok Piaca átriumában rendezett kiállítás megnyitóján. A tárlaton Hury József eddig még nem publikált, 56-os eseményeket rögzítő képeiből, illetve más egykori archív fotókból látható válogatás, melyeket nagylelkű, magánszemélyek és intézmények adtak kölcsön erre az alkalomra.

A kiállított képek nagy része kerületünk fiatal forradalmi fotósának, Hury Józsefnek a munkája - mondta megnyitóbeszédében Németh Zoltán alpolgármester. Mint fogalmazott: "Hury József Budafokon született 1936. november 7-én. Tanulmányait is itt végezte, érettségi vizsgát a Budai Nagy Antal Gimnáziumban (a korábbi premontrei rendi iskolában) tett. A szovjet ostromot itthon élték át, majd a kíváncsiságtól hajtva november 6-án és 7-én bementek a belvárosba. Ekkor szembesültek a megszállás eredményével. Hury József a nagykabátja alól, egy Pajtás márkájú fényképezőgéppel kezdett el fotózni. Képei nem tematikus rendben készültek, hanem egy húszéves fiatalember megdöbbent szemével. Fotózott, amit látott. Több évtizedes emigrációja alatt a képeket egy albumban őrizte, 2015 novemberében döntötte el, hogy nyilvánosságra hozza. Budafok-Téténynek jutott az a megtiszteltetés, hogy a forradalom 60. évfordulóján az eddig még nem publikált képekből kiállítást szervezhetett." - mondta Németh Zoltán. A kiállításon egy olyan fotót is láthat a közönség, amely Budafok-tétényi eseményt örökít meg, az úgynevezett lampionos ballagást.

Ugyancsak hétfőn a Cziffra Központban Bereményi Géza Eldorádó című filmjét vetítették. A délutáni esemény teltházas pódiumbeszélgetéssel folytatódott a főszereplő, Eperjes Károly színművész részvételével, a film kapcsán az '56-os eseményekről. A budafok-tétényi, Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc kapcsán a többi között azt emelte ki, hogy a különböző élethelyzetekben mindig, mindenkinek választási lehetőséget ad a sors, és az egyéni döntések felelősségét, következményeit vállalni kell, azt nem lehet megkerülni, elodázni. Nem létezik értéksemleges, valódi függetlenség, mert az valójában csak elvtelenség, erkölcstelenség, önző egoizmus. Eperjes Károly szerint a hatvan évvel ezelőtt történtek is ezt üzenik a ma emberének, hogy a gátlástalan egyéni érvényesülésülési vágyat, öntörvényűséget időnként felülírja a történelem, és a közösség érdekében színt kell vallani. Ez történik ma is itt Magyarországon, amikor a keresztény értékek védelme mellett tesz hitet a polgárok döntő többsége a súlyos identitásválságba süllyedt balliberális európai elittel szemben - mondta az Eldorádó című film főszereplője, az est díszvendége, Eperjes Károly.


Németh Zoltán alpolgármester a Karc FM radiónak nyilatkozott az '56-ra emlékező budafok-tétényi programokról.