Ugrás a tartalomra

Gyújtsunk jelképes őrtüzet Székelyföldért!

2015. október 21. szerda
A székely zászlót szolidaritásból elsőként kitűző Budafok-Tétény Önkormányzata ismét nemzeti összefogásra szólít fel a székelyföldi autonómiatörekvések mellett, arra kérve a magyar települési önkormányzatokat, hogy Budafok-Tétényhez hasonlóan október 24-én, szombaton, magyar idő szerint 17.45-kor a saját településükön is gyújtsanak őrtüzet a szolidaritás jeléül, a székelyföldi autonómia támogatására!
Gyújtsunk jelképes őrtüzet Székelyföldért!

Székelyföldön a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával készülnek arra, hogy október 24-én este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki a régió történelmi határait.

Budafok-Tétény Önkormányzatának szervezésében aznap a kerületnek a Duna túlpartjáról is látható részén lobbannak fel a szolidaritás lángjai. Őrtüzekkel és fényszórókkal hívjuk fel közösen a figyelmet arra, hogy Székelyföld földrajzilag is létező, nem csupán virtuális egység!

A székelyföldi kezdeményezés elindítója, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott, a megmozdulás elsődleges célja, hogy közösségi élményt adjon a résztvevőknek, hogy tudatosítsák, a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép, hogy Székelyföld körvonala nem azonos a román kormány által javasolt közép-régió körvonalával. Székelyföldön a kijelölt pontokon ökumenikus istentiszteleteket követően 17.45-től 18 óráig égnek majd a lángok.

Budafok-Tétényben magyar idő szerint 17.45-kor lobbannak fel a lángok a Tóth József utcai torkolatában a füves, dombos területen. A helyszínen a szervezők 17 órától várják a pártok, a civil szervezetek, az egyházak képviselőit és magánszemélyeket.

 A szolidaritási kezdeményezés, felhívás fővédnöke Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

 

A felhívás aláírói:

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és Szabolcs Attila, a kerület országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke

 

Gyújtsunk jelképes őrtüzet Székelyföldért! - a szolidaritási rendezvény programja

                                            2015.10.24. – Budafok-Tétény



- 17.00-kor – A civil szervezetek, egyházak, pártok képviselőinek, magánszemélyeknek az érkezése/fogadása.

- 17.15-kor – Karsay Ferenc Budafok-Tétényi polgármester nevében Sükösd Levente, az önkormányzat kommunikációs vezetője köszönti a megjelenteket és felolvassa a Budafok-Tétényi Felhívás szövegét. (Halaszthatatlan közfeladata miatt Karsay Ferenc polgármester később csatlakozik a rendezvényhez)

- 17.20-kor – Illyés Szabó Anna székely mesemondó, énekes előadóművész két székely népdalt ad elő.

- 17.25-kor – Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Budafok-Tétényi Felhívás fővédnöke elmondja ünnepi beszédét.

- 17.30-kor - Szabolcs Attila, a Budafok-Tétény parlamenti képviselője, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke elmondja ünnepi beszédét.

- 17.35-kor - B. Kis Béla, az Erdélyi Magyarok Egyesülete elnökének ünnepi beszéde.

- 17.40-kor – Illyés Szabó Anna székely mesemondó, énekes előadóművész egy székely tanmesét ad elő.

- 17.45-kor – Kézi fáklyák meggyújtása, majd az ünnepi szónokok/ díszvendégek együtt fellobbantják a famáglyát.

- 17.50-kor – A Magyar Himnusz és a Székely Himnusz közös eléneklése.

- 18.00-kor – Illyés Szabó Anna székely mesemondó, énekes előadóművész Dsida Jenő Templomablak című versét adja elő, majd elénekli a Boldogasszony Anyánk című Régi Magyar Himnuszt.

- 18.15-kor – Telefonon, hangosítással élő helyszíni kapcsolás az Illyefalva határában lévő aldobolyi székely őrtűz helyszínére: Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a székelyföldi őrtüzek egyik főszervezője szól a Budafok-Tétényi őrtűzgyújtás résztvevőihez.

- 18.20-kor – Székely népdalok hangosítással, felvételről.

- 18.45-kor – Az őrtűz parazsának eloltása.

- 19.00-kor – Az esemény lezárása.
 

 

 

Gyújtsunk jelképes őrtüzet Székelyföldért!