Ugrás a tartalomra

Három generáció története a Klauzál Házban

2017. március 19. vasárnap
A Mellettem elférsz című regényből Léner András rendező ösztökélésére készített darabot Grecsó Krisztián
Három generáció története a Klauzál Házban

Grecsó Krisztián három generáció történetét írta meg a Mellettem elférsz című regényében, amelyből Léner András rendező ösztökélésére színházi adaptációt is készített. A 2011-ben megjelent és az elmúlt években nyolc kiadást megélt regényből készült színdarab ősbemutatóját Bécsben tartották, a magyarországi premierre pedig 2014-ben, a Rózsavölgyi Szalonban került sor.

A családregényből készült drámát március 18-án láthatja a közönség a Klauzál Házban.

– Ez a darab arról szól, hogyan szűrődik be a történelem az életünkbe, hogyan tör el szerelmeket, és végül hogyan ér össze a párhuzamos sorsokban egy nagypapa és egy unoka élete – összegezte a színpadon megelevenedő történetet a szerző. Mint mondta, nagyon elégedett, hogy a hat zseniális színész, Pogány Judit, Sipos Vera, Sztarenki Dóra, Őze Áron, Osgyán Mihály és Sütő András Miklós „belakja” a generációkat.

A mű szereplői hisznek az öröklődésben, tudják, nemcsak géneket, hanem sorsokat is örökölnek. A harmincas éveinek közepén járó, Budapesten élő főhőst egy fájdalmas szakítás, a nagymama megtalált naplója és egy a családi legendáriumot megkérdőjelező levél indítja el az identitáskeresés útján. A jelen elől fordul múltja, a családi múlt felé, hogy jobban megértse önmagát, valamiféle magyarázatot találjon arra, miért alakul így az élete.

Őze Áron szerint a dráma kezdetén Dávid szinte még meg sem született, hiszen nem tudja, ki is ő valójában. A darab végére azonban kibomlik számára a múlt, és szép lassan a világra jön. A felnőtté válás mérföldköve ugyanis, hogy tisztában legyünk a múltunkkal, mert ahhoz, hogy megértsük a jelenünket, tudnunk kell, honnan jöttünk.

– Krisztián még emlékszik nagyapámra, édesapám apjára, az öreg Őzére, akit Szegváron sokat emlegettek, mert nem kis duhajkodás közepette néha átjárt oda udvarolni. Az a parasztvilág és annak szegénysége mindkettőnk életében szerepet játszott – mesélte a főhőst alakító színész, aki könnyen szót értett a darab szerzőjével, hiszen apai ágon ugyanarról a környékről származnak: édesapja Szentesen született, az Őze-házzal szemben pedig ott van Grecsó Krisztián szülőhelye, Szegvár.

(Tamás Angéla)

Három generáció története a Klauzál Házban

Családtörténet a színpadon