Ugrás a tartalomra

Hatástalanították a bombákat

2019. március 23. szombat
A környéken elrendelt kiürítést és rendőrségi zárást 16:20-kor feloldották, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba.
Hatástalanították a bombákat

Sikeresen kiemelték a Dunából, és hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei a budafoki gázlónál talált két darab második világháborús, egyenként egytonnás amerikai bombát. A gyújtószerkezeteket kiszerelték, a robbanótesteket pedig elszállítják. A környéken elrendelt kiürítést és rendőrségi zárást 16:20-kor feloldották, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba, a 6-os számú főúton, a Nagytétényi úton és a MÁV érintett vasútvonalán is újraindulhat a közlekedés.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szombat kora délutánra kiemelték és sikeresen hatástalanították azt a két amerikai bombát, amiket a Duna budafoki szakaszán még 2018 októberében találtak. A művelet ideje alatt a rendőrség 1 kilométeres sugarú körben kiürítést és zárást rendelt el, az érintettek számára négy közeli befogadó helyet nyitottak meg. A lakosok visszatérhetnek otthonukba, a 6-os számú főúton és az érintett utcákban, valamint a MÁV Kelenföld-Érd alsó közötti vonalszakaszán ismét megindulhat a forgalom.

A kiemelésre a Duna alacsony vízállása miatt korábban nem volt lehetőség. A kiürítésre és a műveletre Budapest Főváros Védelmi Bizottsága koordinációja mellett készült fel a honvédség és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, Budafok-Tétény Önkormányzata és a számos közüzemi szolgáltató.

Forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/bombakiemeles-budafokon