Ugrás a tartalomra

Hatvan év a zene szolgálatában

2015. június 08. hétfő
Nemes László, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola címzetes igazgatója nem mindennapi pályát tudhat maga mögött zenészként és zenetanárként
Hatvan év a zene szolgálatában

Kerületünk zenei életének meghatározó személyisége, Nemes László címzetes igazgató és zenetanár fél évszázadon keresztül Budafok-Tétény művészeti életének fellendítésén fáradozott. A zeneiskola, később a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola, a Budafoki Ifjúsági Zenekar (a Budafoki Dohnányi Zenekar elődje) és a Mozart Ifjúsági Zenekar alapítója, az első tavaszi fesztivál (2007-ig Tétény-Promontor kulturális napok) megálmodója ma is a gyerekek oktatásán fáradozik: csellózni és kamarazenélni tanítja növendékeit. A művészeti iskola egykori igazgatóját, a kerület díszpolgárát pályafutásának 60. évfordulója kapcsán kerestük fel.

Nemes László elmondta: egyszerű családban nevelkedett, szülei munkásemberek voltak, de Pápán, ahol fiatalkorát töltötte, Kodály Zoltán felhívására már akkor nagyszerű pedagóguskórus és zenekar működött. Énektanára invitálására tizenhárom évesen elkezdett csellózni a zeneiskolában, és két év tanulás után társaival eljátszották Mozart Kis éji zenéjét, ami nagyon inspirálta. Remek gordonkatanárainak köszönhetően érettségi után egyetem helyett a konzervatóriumba jelentkezett, ahol három év alatt elvégezte az ötéves képzést. Már a konzi első félévében visszahívták tanítani a pápai zeneiskolába, és húszévesen a Győri Filharmonikus Zenekarban csellózhatott.
A tanárképző főiskolát Győrben végezte el. Gimnazistaként megszervezte első zenekarát, amelyben többnyire diáktársai és a zenetanárok játszottak, de a magyartanár volt a koncertmester, a matematikatanár vezényelt és a testnevelő nagybőgőzött. A diploma megszerzése után a pápai középiskolásokból szervezett énekkart és zenekart, miközben, mint csellista, felkéréseket kapott különböző zenekaroktól. 1964-ben a BM Duna Szimfonikus Zenekar hívására jött Budapestre. Rá egy évre a zenekari munka mellett már csellótanárként dolgozott kerületünkben, majd előképzők szervezésével felduzzasztotta a zenét tanulni akaró gyerekek számát, és 1970-ben fiatal kollégáival létrehozta a kerület önálló állami zeneiskoláját. Tizenegy évvel később bevezette a társművészetek oktatását is. Ezzel Magyarországon elsőként létrehozta a művészeti iskolát. Az intézménynek harminc éven keresztül volt az igazgatója.
– Negyvenhárom éven át minden nyáron zenei tábort szerveztem a fertődi kastélyba, ahol igazi műhelymunka folyt. Ott teljesedtek ki a Nádasdy zenekarjai és kórusai, számos kiváló eredményt alapoztuk meg – mondta a címzetes igazgató, aki 1984-től hat éven át a művelődési házat is igazgatta. Ez az intézményi háttér tette lehetővé, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar félhivatalos zenekarrá váljon, és elindulhasson a karrier útján.

Tamás Angéla