Ugrás a tartalomra

Helsinkiben garantált a siker

2018. július 31. kedd
Zombori Gábor Finnországban öregbítette a Budafóka hírnevét
Helsinkiben garantált a siker

A Makelarinne uszoda bekerül a magyar úszósport nevezetes helyszínei közé, ez már biztos. Válogatottunk parádésan teljesített Helsinkiben az ifjúsági úszó Európa-bajnokságon, s az éremtáblázaton a második helyen végzett Oroszország legjobbjai mögött. És óriási dicsőség a Budafóka országszerte elismert szakosztályának és Horváth Tamás vezetőedzőnek, hogy ehhez a remek éremkollekcióhoz a csapat benjaminja, a 2002-es születésű Zombori Gábor is hozzájárult. Persze hol taroljanak a magyar úszók, ha nem az 1952-es olimpia óta számunkra szerencsés helyszínnek számító finn fővárosban?!

Helsinkiben garantált a siker

Az a bizonyos érem a 4x100 méteres mix gyorsváltóban jött össze, amelyben a délelőtti előfutamok során úszott Gábor, de természetesen így is a nyakába akasztották a bronzot, hiszen az jár neki. De nem erre az eredményére volt a legbüszkébb.
„Nem bizony, hanem a 200 méteres hátúszásban elért negyedik helyezésemre, amelyet 1:59,87 perces új korosztályos országos csúccsal szereztem meg – mondta lapunknak a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium tizedik osztályát hamarosan elkezdő hallgatója. – Itt hajszállal maradtam le a bronzéremről. Száz méter háton is döntőbe kerültem, hetedik lettem, s itt is megvolt az országos csúcs, 55,30 másodperccel. A harmadik egyéni számomban, 50 méter háton is talán meglett volna a döntő, de ennek a középfutama ütközött a 200 háttal, nem adtam bele apait-anyait, így nem sikerült a fináléba kerülnöm.”
Gábor ezenkívül még részese volt a 4x100 méteres mix vegyes váltó ötödik helyezésének (szintén délelőtti versenyzéssel), s a 4x100-as férfi vegyes váltóban is ő úszta a hátúszó szakaszt. Szóval alaposan hozzátette a magáét a fényes magyar szerepléshez.
„Még két évig indulhatok az ifjúsági Európa-bajnokságokon, s nem titkolom, jövőre győzni szeretnék – árulta el Gábor. – Tapasztalatszerzésnek is beillett a mostani viadal, amellyel korántsem értek véget a nyári megpróbáltatásaim. Két nap szünet után folytatjuk a felkészülést a július végén esedékes serdülő országos bajnokságra, majd azt követően sem mehetek el nyaralni, mert itt a nyakunkon a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia, októberben. Úgy néz ki, benne vagyok a négy-négy fiú és lány alkotta magyar különítményben, mivel egészen a 2000-es korosztályig bezárólag én vagyok a legjobb magyar hátúszó. Alig várom már, hogy utazzunk Dél-Amerikába!”
Gábor még azt sem felejtette el megjegyezni, hogy akár még jobb is lehetett volna a Budafóka sportolóinak helsinki teljesítménye, ha Galyassi Szilárd nem a máltai nyílt vízi Európa-bajnokságra készült volna, és elindul a hosszabb gyorsúszószámokban. Sebaj, így legalább Máltán is szurkolhatunk a kerületi sikerekért.
(Ch. Gáll András)