Ugrás a tartalomra

Hogyan lesz a hamisból eredeti?

2017. november 03. péntek
Páratlan kollekciót mutattak be a Vén Emil Galériában
Hogyan lesz a hamisból eredeti?

Hamisított festményekből készült művek alkotják azt a páratlan kollekciót, amelyet szeptember 28-án mutattak be a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában. Nagy T. Katalin művészettörténész ötlete alapján a kortárs magyar képzőművészet jeles mesterei – festők, grafikusok, egyetemi oktatók – arra vállalkoztak, hogy a Nagyházi Galéria tulajdonába került hamisítványokat újragondolják, átértelmezik, belevágnak, applikálják, szétdarabolják vagy ráfestenek, vagyis azokból eredeti műveket hoznak létre. A tíz évvel ezelőtt kezdődő „mozgalom” nyomán létrejött anyag tizenkettedik alkalommal kerül a nagyközönség elé, nálunk Fazonigazítás XII. címmel.

A kiállítás megnyitóján Nagy T. Katalin beszélt a hagyatékként megkapott hamisított festményekről, a kezdeti képégetésről, a képek további felhasználásáról. Elmondta: ezen a napon mi is részesei lehetünk egy ilyen alkotás megszületésének, hiszen Szilágy Rudolf képzőművész a szemünk láttára alakítja eredetivé az egyik hamisítványt. A fogadással zárult rendezvényen a képzőművészekből álló Oroszrulett zenekar (Andriska Tibor kreatív tervezőgrafikus, Orosz László festőművész, zeneszerző, Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, egyetemi tanszékvezető, Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, képzőművész, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész) és Muck Ferenc vendégművész játszott.

A rendhagyó kiállítás anyagát a projekt ötletgazdája, Nagy T. Katalin mutatta be a közönségnek október 4-én. A tárlatvezetés során az érdeklődők betekintést nyerhettek az értéktelen hamisítványok és korunk jeles művészei által újjászületett alkotások világába, valamint megtudhatták, hogy a festőművészek, szobrászok, dizájnerek milyen szempontok szerint választottak maguknak „fazonigazításra” szoruló műveket.

A különleges képzőművészeti anyagot november 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a tárlathoz kapcsolódóan pedig október 19-én egy, a műkincshamisítás világáról, a másolás és hamisítás történetéről szóló előadásra várja látogatóit a Klauzál Ház. (Tamás Angéla)