Ugrás a tartalomra

Huszonöt éves a Budafoki Dohnányi Zenekar

2017. október 17. kedd
Az örök klasszikusok, James Bond, Star Wars és a többiek
Huszonöt éves a Budafoki Dohnányi Zenekar

– Mivel is kezdhetnénk az új, éppen 25. évadunkat? Felavatjuk Beethoven Házavatás nyitányával, mely mű a bécsi Józsefvárosi Színház újra megnyitására íródott – kezdte el a műsorszámok bemutatását Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) karmestere a Klauzál Ház évadnyitó hangversenyén, amelyen elhangzott még Beethoven I. zongoraversenye Szűts Apor előadásában és Mendelssohn I. szimfóniája is.

Úgy tűnik, egy percet sem pihen a 2018 februárjában jubiláló Budafoki Dohnányi Zenekar, hiszen az évad első hangversenyét, amelyen Kodály- és Dubrovay-műveket játszott, a Pesti Vigadóban adta a Magyar Művészeti Akadémia felkérésére, majd a borfesztivál előestéjén Schumann-, Haydn- és Kodály-művekkel lepték meg a közönséget a Klauzál Házban, a Rajkó Virtus házigazdájaként pedig a Müpában muzsikáltak. A Budafoki hangversenyestek első koncertjét másnap a Megérthető zene – junior című matiné követte, majd este a Zeneakadémián Szűts Apor közreműködésével Beethoven I. zongoraversenye és Brahms I. szimfóniája mellett Rameau Une symphonie imaginaire című műve is felcsendült előadásukban.

A Liszt-díjas karnagy elmondta: nem a mostani időszak, hanem a „szabadság” ideje volt inkább rendkívüli. Igen mozgalmas nyár után kezdték el az új évadot, mert két hetet leszámítva végigdolgozták a „szünidőt”. Miskolcon bemutatták Gyöngyösi Levente Mester és Margarita operamusicaljét, tartottak egy mesterkurzust, amelyen a zenekar a világ számos pontjáról érkezett fiatal karmesternek segített megtanulni a szakmát, és a FINA záróünnepségén elhangzó felvételen is a BDZ muzsikált. Hozzátette: jó pár koncertet adtak a Zempléni Fesztiválon, ott mutatták be az ABBA Symphony produkciót is, amelyet legközelebb október 8-án hallgathat meg a közönség a Papp László Budapest Sportarénában.

Elmesélte, hogy Csíkszereda főterén egy fantasztikus koncert keretében közel kétszáz székelyföldi kórista összefogásával adták elő Kodály Psalmus Hungaricus című művét, és két lemezfelvételt is készítettek: Bartók A kékszakállú herceg vára című szerzeményét és Dubrovay László két zongoraversenyét vették fel.

Hollerung Gábor a közeljövő tennivalói közül kiemelte: a zenekar fellép a Zeneakadémián a hetvenéves Orbán György zeneszerző tiszteletére rendezett ünnepi hangversenyen (október 7-én), és az idén is folytatódik a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Klasszik Rádió 92.1 közös filmzenei nagykoncertje, a CINEMUSIC a Müpából, valamint a CINEMUSIC 2017. JUNIOR, amelyeknek továbbra is a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont.

A BDZ bölcsője a Nemes László címzetes igazgató által 1970-ben alapított zeneiskolában (ma: Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola) ringott. A zenepedagógus a kezdetekre visszaemlékezve elmondta: az iskola 1975-től működő vonószenekarát, mely 1984-ben I. díjat nyert egy bécsi világversenyen, az Első Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál idejére szimfonikus zenekarrá bővítették ideiglenesen, de a csapat Budafoki Ifjúsági Zenekar néven együtt maradt. 1988-ban azután felvette Dohnányi Ernő nevét, és 1993-ban Budafok-Tétény önkormányzatának támogatásával a kerület hivatásos szimfonikus zenekarává vált.

– Felneveltem egy generációt, amely a nyolcvanas évek közepére már félhivatásos zenekar volt – tette hozzá a zenekar akkori igazgatója, akinek vezetése mellett először megbízott, 1994-től kinevezett vezető karmestere, majd 2001-től ügyvezető zeneigazgatója lett Hollerung Gábor. (Tamás Angéla)

Huszonöt éves a Budafoki Dohnányi Zenekar

A Hullámzó Balatontól a Magyar fantáziáig

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje a Művészetek Palotájában
 
Nagyszabású programot szervezett a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) a megalakulásának hatvanötödik évfordulóját ünneplő Rajkó Zenekar tiszteletére. A több mint kétórás előadáson többek között cigánymelódiákkal, a Monti Csárdással és Kodály Galántai táncok című hangversenyművével varázsolt látványos show-műsort a hangversenyterem színpadára a Rajkó Virtus kétszázötvenöt fellépője.

Az élvonalbeli együtteseket, zenészeket, énekeseket és táncosokat, valamint a meghívott vendégeket Czibere Károly államtitkár köszöntötte, aki beszédében kiemelte: a zene olyan egyetemes, közvetítő nyelv, mely híd egyén és egyén, ember és közösség és a közösségek között, összekapcsolja a jelent a múlttal, egyik nemzetiség kultúráját a másikéval. Megköszönte a Rajkó Zenekarnak, hogy hat és fél évszázados fennállása alatt lehetővé tette a cigány kultúra jobb megismerését, és ma is erősíti a roma és nem roma közötti összetartozás hitét, a bizalom infrastruktúráját.

A műsor első felében a Rajkó Művészegyüttes Zenekara és Tánckara mellett az egykori vezető, Farkas Gyula unokái, Szomora Pál és a Virtuózok győztese, Váradi Gyula is színpadra léptek, Paganini La Campanella című művét pedig Balázs János zongoraművész kíséretével dédunokája, ifj. Szomora Pál játszotta el, akinek bravúros hegedűjátéka szűnni nem akaró tapsot váltott ki.

A szünet után a közönséget a program házigazdája, a BDZ karmestere, Hollerung Gábor üdvözölte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy évszázadok óta mennyire fontos szerepet töltenek be a cigány muzsikusok a zene terjesztése terén. Kiemelte: a koncert második része ékes bizonyítéka annak, hogy a Rajkó Zenekar hihetetlenül tehetséges tagjai bármilyen műfajban megállják a helyüket.

A nagy sikert arató születésnapi estre, amelyen az ünnepeltek a Budapest Klezmer Banddel, a BDZ-ral és Balázs János Liszt-díjas zongoraművésszel is muzsikáltak – többek között Liszt Magyar fantáziáját –, a Kállai kettős tette fel a koronát: a Kodály-művet a Duna Művészegyüttes Tánckara, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budapesti Lantos Kórus közreműködésével adta elő a két együttes. (Tamás Angéla)