Ugrás a tartalomra

Így zajlott a kerületi lomtalanítás 2019-ben

2019. március 21. csütörtök
Budafok-Tétényben március 3-tól 12-ig tartott az FKF Zrt. által végzett lomtalanítás, amelyet az önkormányzat közterület-felügyelői aktívan ellenőriztek.
Így zajlott a kerületi lomtalanítás 2019-ben

Az FKF Zrt. értesítő levélben, társasházak esetében plakáton keresztül tájékoztatta a budafok-tétényieket a lomtalanítás és a veszélyes hulladékok lerakásának helyszíneiről, időpontjairól.

A szabályok betartását Budafok-Tétény önkormányzatának Közterület-felügyeleti Csoportja, a kerületi rendőrkapitányság járőrei, valamint a Fővárosi Rendészet Igazgatóság segítségével ellenőrizte. Az ellenőrzéseket a nap 24 órájában közös járőrözéssel, valamint a térfigyelő kamerarendszer működtetésével végezték. A járőrözés során a kerületi Közterület-felügyeleti Csoport teljes felügyelői állománya végzett ellenőrző munkát, a hétvégék folyamán is. A kamerarendszer használata nagymértékben segítette a lomtalanítás végrehajtását, illetve az elő és az utó lomtalanítás megakadályozását.

A kerületi közterület-felügyelet munkatársai az idei lomtalanítás során 135 esetben figyelmeztettek, 3 esetben pedig eljárást is indítottak a lomtalanítás szabályait megszegőkkel szemben. Az illetékesek 9 esetben szabtak ki bírságot a szabályok be nem tartása miatt, összesen 95000 forint értékben. Ez az összeg a tavalyi büntetésekhez képest több mint a felére csökkent a lakosság pozitív hozzáállásának köszönhetően.

Azonban voltak olyanok, akik nem tartották be az FKF Zrt. tájékoztatóiban szereplő időpontokat és előbb helyezték ki a lomokat. A tetten ért, idő előtt lomtalanítókkal visszapakoltatták az illegálisan elhelyezett lomokat, majd tájékoztatták őket a vonatkozó szabályokról. A kihelyezett kamerák felvételei szerint hasonló cselekményt elkövetők ellen eljárást indítanak.

Sajnos ismét problémát jelentett, hogy az FKF Zrt. a lomok elszállítását követően, nem minden esetben végezte el időben a lomok utáni apró hulladékok elszállítását, amit a kerületiek lakossági bejelentések során jeleztek az önkormányzat felé.

Egy alkalommal a járőrök ellenőrzésük során az Ady Endre út és a Magyar utca kereszteződésénél meggyulladt lomokat találtak. Az esetet jelentették a felelős szerveknek, kiérkezésükig pedig biztosították a helyszínt. A tűzeset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt, de a környező növényzet meggyulladt.

Az FKF Zrt. szakszerű együttműködésének köszönhetően utólomtalanításra nem volt szükség, azokat a lomokat pedig, amelyeket a jelzett időszak előtt raktak ki, a közterület-felügyelők jelzésére soron kívül szállították el.

Köszönjük azoknak a lakóknak, akik a szabályok betartásával segítették, hogy Budafok-Tétényben hamar visszaálljon a rend a lomtalanítás után.

Így zajlott a kerületi lomtalanítás 2019-ben

Fotó: Kocsis Zoltán