Ugrás a tartalomra

Istent szerető művész

2018. május 29. kedd
Május hónap művészének választották Hegedűs Katicát
Istent szerető művész

Hegedűs Katalin születése óta Budafokon él. Zenei tagozatos osztályba járt a Szent István téren, s zongoratanulmányait is kerületünkben kezdte 6 évesen Petőfi Sándorné növendékeként. Bár sokan szerették volna, ha a konzervatóriumban folytatja tanulmányait, de ő inkább a József Attila Gimnáziumban (ma Szent Imre Gimnázium) szerzett érettségi bizonyítványt, majd a Budapesti Tanítóképző Főiskolán kapta meg első diplomáját. Ezt követően folytatta tanulmányait a Zeneakadémián, ahol előbb középiskolai tanár és karvezetői szakon, majd zongora szakon diplomázott. Férje Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth díjas zongoraművész, akivel 39 éve élnek boldog házasságban. Hegedűs Katalin férjével rendszeresen lépett fel négykezes és kétzongorás hangversenyeken Magyarországon és a világ számos más részén is.

Koncertfelvételek és saját kiadású albumok őrzik közös előadásaikat. Együtt muzsikálnak a maguk által szervezett Holdfény Esteken a Belvárosban idén már huszadik éve, a Sursum Corda hangversenysorozaton Budafok-Tétényben, a Zeneakadémián, a Müpában és a Vigadóban. Hegedűs Katalin ötlete volt a Magyar Zongorás Négyes megalapítása is, mely 12 éven keresztül működött, s egy szép CD mutatja be igen magas színvonalát.

Három gyermekük felnőtté válásával Hegedűs Katalin zenei aktivitása új lendületet nyert: egyre többet szerepel kamarahangversenyeken. Ősszel fog debütálni férje partnereként a Müpában, Bach és Mozart két zongorára írt versenyműveit tolmácsolva a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével. Júliusban pedig újabb négykezes CD-felvétel szerepel a terveiben. Hegedűs Katalin életének mottója:
„Az Istent szeretőknek minden javukra szolgál.” (Róm 8,28)

(VH)