Ugrás a tartalomra

Kolo nyomdokain

2017. augusztus 17. csütörtök
Szőke Attila ifjúsági Európa- és világbajnok is lett kenu kettesben
Kolo nyomdokain

Kolo nyomdokain

Újabb sasfióka röpült ki a legendás lágymányosi fészekből, a Dávid Géza irányította Szpari kajak-kenu szakosztályából. Szőke Attila ezen a nyáron előbb Belgrádban az ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett két aranyérmet 500 és 1000 méteren a kenupárosok versenyében, a dunaújvárosi Slihocki Ádám partnereként, majd pár napja Pitestiben a korosztályos világbajnokságon szerzett C-2 1000 méteren, szintén Slihoczki Ádámmal, aranyérmet. A 17 éves budafoki sráccal, a lágymányosi Spari büszkeségével beszélgettünk.

– A példaképemről, Kolonics Györgyről elnevezett általános iskolába jártam négy évig, majd a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Általános Iskolába, jelenleg pedig sporttagozatos gimnáziumban kezdem a negyedik évfolyamot. A kenuzással tízéves koromban ismerkedtem meg, Dávid Eszter – Géza bácsi lánya – volt az első edzőm, majd három éve Guj Attila vette át a tréningek irányítását, s a mostani sikereim is az ő szakmai munkáját dicsérik – mondta Szőke Attila, akinek nemcsak a neve, hanem a haja színe is szőke, s aki az interjú készítésekor Szegeden szerepelt az országos ifjúsági bajnokságon szép sikerrel, hiszen 500 méter egyéniben ezüstérmet szerzett.

Az idei nyár első nagy sikerei Belgrádban születtek, ahol már megannyi világbajnokságot rendeztek, s ahol olyan kenus elődök állhattak a vb-dobogó tetején, mint a legendás Wichmann Tamás. Itt, a szerb fővárosban az 500 és a 100 méter párost is „behúzta” Attila és Slihoczki Ádám. A felállás – vagy inkább ülés – mindig ugyanaz: elöl Ádám, mögötte a remek kormányos, Attila.

– Attila nem túl magas, inkább technikás kenus, bal oldalon húz, szóval ránézésre példaképét, Kolót idézi, ő a párosban a kormányos. Ideális kettőst alkotnak Slihockival, de nincs arról szó, hogy Attila megelégedne a kormányosi szerepkörrel, egyéniben is fejlődni akar, s ezt nem is eredménytelenül teszi, ezt mutatja a magyar bajnokságon elért ezüstérme 500 egyesben.

Pitestiben a két olimpiai kenuszám egyikét, a C-1000-et nyerték meg Szőkéék – természetesen Slihockival –, s ehhez ráadásképpen járult a C-4 500 méter ezüstérme. Itt Attila és Ádám társa Zombori Dominik és Kállai Róbert Gida volt.

(CH. Gáll András)


Nyitókép: Slihoczki Ádám és Szőke Attila :: Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség