Ugrás a tartalomra

Legyen a zene mindenkié!

2015. augusztus 18. kedd
Mihalik Sándor-díjat vehetett át Beer Ágnes, a Nádasdy iskola énektanára
Legyen a zene mindenkié!

Beer Ágnesnek, ahogy ő fogalmazott, a tanítás teszi ki az életét reggeltől estig, ám ha eljön a nyár, szabadabban szárnyalhat. Alig egy hete, hogy hazajött a Shegizzi Nemzetközi Kórusversenyről, amelyet az Alpok lábánál fekvő kisvárosban, Goriziában rendeztek meg. A március 15-én Mihalik-díjjal kitüntetett pedagógus a fesztiválon a szoprán szólamot erősítve a százhalombattai Chorus Matricanus Női Kar tagjaként vett részt. Érdekességként megemlítette: harminchat éve, hogy ugyanezen a kórusversenyen először fellépett, tizenhét évesen, Biller István kórusában.

A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola énektanára elárulta, hogy ezenkívül a Winnington-Ingram Johanna vezette Budafoki William Byrd Énekegyüttessel énekel, és férje, Arató László Szent Kristóf Régizene Együttesében is, de ő maga is vezet énekkart a Szent István téri iskolában, ahol emelt óraszámban tanítja az éneket alsó tagozaton.
A pedagógus elmesélte, hogy a diákokat énekórákon furulyázni tanítja, éneküket zongorán kíséri, és az internetezés előnyeit is bemutatja a You Tube-on hallgatott zenéken keresztül. Mindenféle zenét hallgatnak, a kötelező zeneszámokon kívül „mindenevők”. Hozzátette: tanulóiknak kórustábort is szerveznek, amely jó előkészítése a következő tanévnek.
Lapunk azt is megtudta a tanárnőtől, hogy bár iskolájukban minden gyerek alapból kórustag, de a Csilingelő Gyerekkórus tagjaival éves szerződést köt, amelyben a kisdiák és szülei is vállalják az órakeretbe nem tartozó heti próbákat és az év közben adódó fellépéseket.
Felhívta a figyelmet arra, hogy hiába dalol valaki egyedül kristálytisztán, abban a pillanatban, hogy bekerül a közösségbe, már másképpen énekel, mert a kórusban való részvétel egészen másfajta technikát kíván a gyerekektől. Érdekességként megemlítette, hogy a Csilingelő Gyermekkórus, amely öt éve minden karácsonykor meghívást kap az RTL klubtól, hogy olyan énekesekkel lépjen fel, mint Miklósa Erika vagy Wolf Kati, 2014-ben rövid karácsonyi koncertet adott a televízióban.
Mindenre jut idő, amit fontosnak tartunk – zárta a beszélgetést a zeneileg „mindenevő” Beer Ágnes, aki tanítványaival a Szombat esti lázban és a Csillag születik gáláján ugyanúgy színpadra lép, ahogy egy-egy rangos kórusversenyen.

Tamás Angéla