Ugrás a tartalomra

Méltó sírhely Thurzó Gábornak

2017. november 12. vasárnap
Megszentelték a híres író, műfordító síremlékét
Méltó sírhely Thurzó Gábornak

A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör tagsága évek óta mindenszentek napján rendbe teszi Thurzó Gábor író, műfordító védett sírhelyét, amely már jó ideje rendkívül rossz állapotban van. Vélhetően nincsenek leszármazottai az elhunytnak, így senki nem ápolja a nyughelyet.

Thurzó Gábor gyermekkorában a Péter-Pál utcában töltötte nyarait éveken keresztül, ma ezt egy emléktábla is jelzi. Felnőtt korában sok művében nagy szeretettel gondolt vissza a Budafokon eltöltött évekre. A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör irodalomban jártas tagjai jól ismerték ezeket az alkotásokat és évekkel ezelőtt arra gondoltak, felkeresik az író sírját, hogy megemlékezzenek róla. Ekkor szembesültek a siralmas állapotban lévő sírhellyel és elhatározták, hogy minden évben legalább egyszer, halottak napján rendbe rakják. A kör tagjai megszavazták, hogy ebben az esztendőben elkülönítenek százezer forintot a sír méltó helyreállításához. A felújítás mindenszentekre készen is lett. A végleges összeg harmincezer forinttal több lett a tervezettnél, a különbözetet adományból fedezték. Az alapösszeget az önkormányzati támogatási keretből finanszírozta a szervezet vezetősége. November 4-én meg is szentelték a sírt, amely előtt dr. Nagy István irodalomtörténész ismertette Thurzó Gábor életútját.

A méltatás után a sírt az Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébánia diakónusa rövid szentbeszédet követően megáldotta és megszentelte. A közös imádság után a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör tagjai elhelyezték az emlékezés koszorúit és meggyújtották a gyertyákat. A meghitt ünnepséget a Himnusz közös eléneklésével zárták a résztvevők. (Viszkocsil Dóra)