Ugrás a tartalomra

Mire figyeljünk a vihar utáni káreltakarításnál?

2015. július 10. péntek
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének ajánlása
Mire figyeljünk a vihar utáni káreltakarításnál?
  1. Egyedül ne kezdjük el a viharkárok eltakarítását, fontos, hogy legyen mindig valaki a közelünkben, aki balesetveszély esetén közbe tud avatkozni, segítségünkre tud sietni.
  2. Használjunk védőkesztyűt, védősisakot, illetve tartsuk be a használni kívánt eszköz vagy eszközök munkavédelmi előírásait!
  3. Elektromos vagy gázvezeték sérülése (vagy sérülésveszély fennállása) esetén hívjuk a 105-ös vagy 112-es telefonszámot ÉS az érintett közműszolgáltatót.
  4. Ne tartózkodjunk olyan fa alatt vagy annak közelében, amelynek ágai megsérültek, mert bármikor leszakadhatnak! Különösen legyünk óvatosak a közparkokban, játszótereken!
  5. Alaposan mérjük fel a lakókörnyezetünkben található fák állapotát. A közterületeken található veszélyes fákat az alábbi letölthető nyomtatvány segítségével jelenthetik be az önkormányzatnak. (A magánterületen keletkezett károkat a biztosítótársaságok felé kell bejelenteni.)
  6. Alaposan mérjük fel a lakóházunk állapotát is (kémény, tető, elektromos vezeték stb.) és az észlelt károkat azonnal jelentsük be a saját biztosítónknak.

Továbbá kérjük Önöket, hogy amennyiben olyan kisebb jelentőségű esemény történik, amelyet tűzoltói beavatkozás nélkül, saját erőből meg lehet szüntetni és nincs életveszély, próbálják anélkül felszámolni, hogy a tűzoltóktól segítséget kérnek. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói folyamatosan dolgoznak azon, hogy a jelentős mennyiségű káresetet felszámolják. Sajnos folyamatosan érkeznek be téves hívások igazgatóságunkra, jellemzően a lakosok által már felszámolt eseményekről.

Amennyiben bejelentik a káreseményt és saját erővel időközben felszámolják azt, kérjük, hogy tájékoztassák a 105-ös hívószámon a tűzoltókat, hogy ne kelljen a már megszűnt káresethez kivonulni.

Közreműködésüket köszönjük!

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség