Ugrás a tartalomra

A kísérletezés művészete

2019. június 16. vasárnap
Czimbal István alkotásaiból nyílt kiállítás
A kísérletezés művészete

Fiatal művész különféle technikákkal készült alkotásaiból nyílt kiállítás a Szelmann Házban. Czimbal István tárlatán – amely nem véletlenül kapta a MIX elnevezést – a linómetszetek, installációk, szénrajzok és az egyéb vegyes grafikai technikával készült munkák mellett az alkotó sajátos látásmódját tükröző fotográfiái is jelentős szerephez jutnak.

A kiállítás megnyitóján Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke üdvözölte a megjelenteket, különös szeretettel Czimbal Istvánt (képünkön), akit elmondása szerint nem volt egyszerű meggyőznie arról, hogy munkáit a nagyközönség elé tárja. A nagyméretű fehér alapon széthintett fekete figurákat, portrékat, színházi díszlettervet és békaperspektívából készült fotókat bemutató kiállítást a grafikus és fotós első mestere, Neuberger István nyitotta meg.

A festő- és grafikusművész beszélt tanítványa kezdeti lépéseiről, amelyeket a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában és a Mészáros László Képzőművészeti Egyesületben tett meg, az Eszterházy Károly Főiskolán (grafika szak – a szerk.) szerzett ismereteiről, szakmai fejlődéséről, valamint kiállított munkáiról, kiemelve, hogy a sajátos nyomdai kísérleteknél a művész textíliát, papírt és egyéb anyagokat újszerű „festékekkel”, például rozsdával színkezel, majd azokat elrendezve nyomtatja. Az így létrejött nyomtatványokon gazdag, elvont fantáziavilágot látunk, amelyek az absztrakt festészet fogásait, megoldásait hordozzák magukban.

– Tudtam, hogy Pista rendkívül tehetséges, hiszen a Klauzál Ház grafikusaként is szebbnél szebb, nívósabbnál nívósabb alkotásokkal halmoz el bennünket, sőt nemrég egy országos szakmai pályázat különdíját is elnyerte. Sajnálom azonban, hogy nem nekünk jutott eszünkbe munkáit ismertté tenni Budafok-Tétényben – mondta köszöntőjében Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója némi megilletődéssel a hangjában.

A június 12-ig látható tárlat megnyitóján Meggyes Ádám, a Nart Orchestra művészeti vezetője, az Irie Maffia trombitásának előadása ragadtatta el a megjelenteket a kiállított alkotásokhoz társuló improvizációival.

(Tamás Angéla)