Ugrás a tartalomra

Muzsika barokk hangszereken

2017. május 03. szerda
Hangverseny Telemann emlékére a budafoki református templomban
Muzsika barokk hangszereken

A kétszázötven éve elhunyt barokk nagymester, Georg Philipp Telemann emlékére és a reformáció-emlékév alkalmából ünnepi kamarahangversenyt tartottak a budafoki református templomban április 23-án. A műsorban Georg Philipp Telemann, valamint Arcangelo Corelli, Jean-Marie Leclair és Giuseppe Tartini szonátái hangzottak el a templom egykori kántora, Borsányi Márton és Kertész Ágnes előadásában. 

Borsányi Márton, aki anyanyelvi szinten „beszéli” a barokk zenét, már gyermekkorában beleszeretett a csembaló hangzásvilágába és a hangszer kecsességébe, később ehhez társult nála az orgona szeretete. 

A csembaló avatott szakértője – bár Svájcban él, több bázeli templomban orgonál, tanít, és Európa-szerte koncertezik – évente kétszer hazatér a budafoki gyülekezethez, hogy játékával és egy-egy meghívott zenésztársával felejthetetlen élményt szerezve, elvarázsolja közönségét. 

– A minden dicséret felett álló, német, barokk szerzőtől, Telemanntól, aki Bachot is megelőzve korának legnépszerűbb zeneszerzője volt, tiszteletünk jeléül két művet is elő fogunk adni – mondta a koncertet megelőző percekben az egykori kántor, felidézve a templomi hangversenyre hívó szavakat, a „Nur Telemann allein ist übers Lob erhoben”-t.

A kamaraegyüttes muzsikálását, Kertész Ágnes hegedűjátékát, különösen Jean-Marie Leclair c-moll szonátájának Allegro tételében nyújtott virtuozitását hatalmas vastapssal jutalmazta a közönség, de a barokk hegedű és csembaló kettőst a koncert végén sem engedte el a hallgatóság, hogy ráadást kapjon az óriási sikert arató művészektől.

(Tamás Angéla)