Ugrás a tartalomra

Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben - FRISSÍTVE!

2016. június 04. szombat
Aláírták a testvértelepülési szerződést Mezőkaszonnyal - az M1 stúdióvendége volt Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke is
Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben - FRISSÍTVE!

A rendezvény díszvendége, főszónoka Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét. Úgy fogalmazott, mélyen szimbolikus, hogy a gyásznapot próbálták más megvilágításba helyezni, amely így már reményt adhat az egész magyar nemzet számára. Felidézte azt is, hogy a Fidesz-kormány idején fogadta el a magyar Országgyűlés, hogy a határon túli magyarok visszakaphassák a "tőlük elorzott" magyar állampolgárságot. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, a nemzetnek, és külön Budafok-Téténynek is, hogy az ukrajnai háborús időszak és a súlyos gazdasági válság idején különböző támogatásokkal és a szolidaritásukkal segítették és segítik a megmaradásukat, a magyarság továbbélését Kárpátalján.

Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben - FRISSÍTVE!

Fontos a szavakban megnyilvánuló összetartás, de az igazi szolidaritáshoz tettek is kellenek - mondta Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott kerületi önkormányzati megemlékezésen a nagytétényi Országzászlónál. A képviselő, aki az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, azt hangsúlyozta, hogy az elszakított országrészben élőknek segítségre van szükségük. Ahhoz hasonlóra, mint például amit a budafok-tétényi önkormányzat és a helyi civilek nyújtanak a kárpátaljai Mezőkaszonynak és az ottani iskolának - tette hozzá.

Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben - FRISSÍTVE!

Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc a megemlékezésen - Ady Endre szavaira utalva - azt mondta, ma már nem Magyarország a kompország kelet és nyugat között, hiszen már lehorgonyoztunk nyugaton, azt a szerepet mostanra Ukrajna és benne Kárpátalja vette át. Úgy fogalmazott, a nagyhatalmak küzdelmét nem Magyarország fogja eldönteni, de kötelességünk, hogy kárpátaljai magyar testvéreinket segítsük. Hozzátette: ezért is írtak alá a megemlékezés keretében testvértelepülési szerződést Mezőkaszonnyal, ami szimbolikusan azt jelzi, hogy a jövőben sem engedik majd el a mezőkaszonyiak kezét.

Tóth Sándor, Mezőkaszony polgármestere a dokumentum aláírása után örömét fejezte ki, hogy a jó kapcsolat a két település között végre hivatalossá vált. Azt mondta, a mostani megállapodás azt jelenti a számukra, hogy az anyaország nem felejtette el őket. Köszönetet mondott a kerületnek azért is, hogy több hónapon keresztül biztosították hetven óvodásuk étkeztetését. Felidézte, hogy a két település a régmúltban is jó kapcsolatokat ápolt; nagyszüleik, dédszüleik a kaszonyi szőlőhegyről hozták termésüket a Törley pezsgőgyárba. Erre utalva reményét fejezte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően gazdaságilag is fejlődhet majd településük.

A megemlékező rendezvényen - amelyen részt vett Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke is - huszonnégyen ünnepélyes állampolgársági esküt is tettek.

Beszámoló az M1 esti Híradójában (a videóban 41.00-tól):
http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2016-06-03-i-adas/

A KMKSZ elnökének beszéde és stúdióbeszélgetés az M1-en a MA ESTE című műsorban:
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2016-06-03-i-adas-4/

Az M1 stúdióvendége volt Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke is:
http://www.mediaklikk.hu/video/budafok-teteny-tamogatja-a-karpataljai-mezokaszonyt/

A Mezőkaszonnyal kötött testvértelepülési szerződés aláírásáról beszámolt a kárpátaljai magyar média is:
http://www.karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/testver-telepulesi-megallapodast-kotott-mezokaszony-es-budafok-teteny/

A Program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg!
Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben - FRISSÍTVE!