Ugrás a tartalomra

Nyílt képzőművészeti nap a Klauzálban

2018. május 30. szerda
A kARTon elnevezésű programot főként családok számára szervezték meg
Nyílt képzőművészeti nap a Klauzálban

Budafok-Tétény képzőművészei és a Klauzál Gábor Művelődési Központ művelődésszervező csapata egyedülálló alkotónapot álmodott meg május 19-re. A kARTon, vagyis Kreatív Art On-Alkoss szabadon! elnevezésű programot főként családok számára szervezték meg a 44. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválra.

A Klauzál Ház kertje alkotóműhellyé alakult át, ahol a gyerekek és felnőttek festhettek, rajzolhattak és fényképezhettek művészek segítségével. Pállay József festőművész asztalánál óriási színes sakktáblát festhettek a gyerekek. Tóth-Avanti Péter grafikus és Várhelyi Csilla festőművész prezentációt tartott az izmusokról, majd a stílusjegyeket a művészjelöltek a gyakorlatban is alkalmazhatták egy csendéletet megfestése közben. Vankó András, a házban működő fotóklub vezetője elárulta, hogy mi a titka egy jó kép elkészítésének: beállítás, fények és a téma megfelelő kiválasztása. A nap folyamán készült pillanatképeket este rögtönzött kiállításon tekinthették meg a látogatók.

Radóczy Mária tűzzománcművész a királykisasszony meséjével készült a gyerekeknek. A történet elmesélését követően a művésznő egy hatalmas papírra felrajzolta a királylányt, és megkérte a lurkókat, hogy a kertjébe annyi színes virágot rajzoljanak, amennyit csak tudnak. Pillanatok alatt tele lett a fehér lap színes szirmokkal. Bottyán Mariann festőművész a Tavasz virágai című képét festette meg a házban, amit tombolán sorsoltak ki. Közös csendéletfestésre hívta az ügyes kezűeket Csobán András festőművész. A kép különböző színes zöldségeket és gyümölcsöket ábrázolt. Kaszás Réka asztalánál a gyerekek bármiből készíthettek műalkotást. Csak egy tárgy, egy fénymásológép és festék vagy színes ceruza kellett hozzá. Este hat órakor az ARTÉR Művészeti Egyesület kiállítását nyitották meg, és Tóth-Avanti Péter kihirdette a kARTon elnevezésű képzőművészeti fesztivál emblémájának megtervezésére kiírt pályázat nyertesét. A győztes a Budai Nagy Antal Gimnázium egyik tanulója, Marczell Liliána lett, aki tökéletesen átgondolt és minden felületen jól működő logót hozott létre – mondta a zsűri elnöke, Tóth-Avanti Péter. A napot Csikós József jazz-zenekarának kétórás koncertje zárta.

(Viszkocsil Dóra)