Ugrás a tartalomra

Légy te is önkéntes segítő!

2018. május 01. kedd
Egy európai uniós projekt részeként toboroznak önkénteseket a Szociális Szolgálatnál
Légy te is önkéntes segítő!

A szabadidőben nyújtott segítség nemcsak annak a személynek esik jól, aki kapja, hanem annak is, aki adja. A budafok-tétényi Szociális Szolgálat önkéntes segítők jelentkezését várja öt, nappali ellátást nyújtó intézményébe. Olyan segítőket, akik rendszeresen, térítésmentesen részt vennének egy jó hangulatú, családias közösség életében.

Az Önkéntes Központ Alapítvány 2001 óta foglalkozik az önkéntesség hazai fejlesztésével. Nemrégiben lehetőségük adódott egy európai uniós projekt megírására. Ennek részeként hat ország dolgozik azon, hogyan lehetne a szociális intézmények kapacitását fejleszteni önkéntes programokkal.

Hadrévy Borbála, az európai uniós projekt vezetője kérdésünkre elmondta:  a projekt lehetőséget biztosít arra, hogy egy kiválasztott szociális intézményt felkészítsenek önkéntesek fogadására. Sok jelentkező közül Budafok-Tétény Szociális Szolgálata felelt meg az előírásoknak, a koordinátorok és az önkéntes mentorok képzése a napokban fejeződött be. Kiss Andrea, a Szociális Szolgálat 22 vezetője közölte, hogy mostantól már lehet jelentkezni önkéntes segítőknek. Hozzátette: az intézményben mindig is voltak önkéntesek, igaz, csak ad hoc jelleggel, ám most, az Önkéntes Központ Alapítvány jóvoltából lehetőségük lett ennek keretet adni, szakmai képzéssel kiegészíteni a toborzást. Az önkéntesek lehetséges feladatai között szerepel például a különböző közösségi, kulturális és szabadidős programok lebonyolítása, a közös társasjátékozás, a beszélgetés, a felolvasás, a kézműveskedés, a közös kirándulás, a kisebb bevásárlások elintézése, az adományosztás vagy éppen a kertrendezés. Az önkéntes segítők idősekkel, pszichiátriai betegekkel és fogyatékkal élő nagykorú személyekkel foglalkozhatnak. Az önkéntes munkát megelőzi egy kétnapos képzés, amely során a jelentkezők többek között megtanulhatják, hogy mi is az az önkéntesség, milyen jogaik és kötelességeik vannak, miként kommunikáljanak a kliensekkel, és hogyan kezeljék az esetlegesen felmerülő nehézségeket. Minden segítőnek lesz egy saját mentora, akihez tanácsért fordulhat, aki segíti őt a feladatok elvégzésében. Az önkéntesek általában egy-két napot tudnak vállalni, de ez is nagy segítség a Szociális Szolgálat dolgozóinak. Várják azok jelentkezését, akik valamilyen szakmában járatosak, esetleg olyan hobbijuk van, amit szívesen megtanítanak, mint például a számítógép kezelése vagy az angol nyelv ismerete, melyeket alapszinten az idősebb generációnak lehetne tanítani. 

Az önkéntes programról személyesen vagy telefonon is lehet érdeklődni a Szociális Szolgálat vezetőhelyettesénél, Szilágyiné Szalay Szilviánál a vezetohelyettes@szocszolg22.hu címen vagy a 06-20/383-4836-os telefonszámon. (V. D.)