Ugrás a tartalomra

Összeült a Helyi Védelmi Bizottság a tegnapi vihar miatt

2015. július 09. csütörtök
A katasztrófavédelem, a rendőrség, a kormányhivatal és a polgármesteri hivatal képviselői tárgyalták meg a kialakult helyzetet és a szükséges intézkedéseket
Összeült a Helyi Védelmi Bizottság a tegnapi vihar miatt

A katasztrófavédelem beszámolt arról, hol tartanak a kárelhárításban, közvetlen életveszélyes helyzet nincsen. A központ nem győzi fogadni a hívásokat, ezért már a helyi őrsökre is átirányították a bejövő hívásokat. A helyszínre kivonulók már csak a fontossági sorrend szerinti címlistát kapják meg. Tegnap éjjel óta jelentősen csökkent a bejelentések száma. Lassan minden út járhatóvá válik.

Dr. Szántó János, a kerület jegyzője elmondta, hogy az önkormányzat dolgozói rendezetten és tervezetten intézkednek. A Városfejlesztési- és Üzemeltetési Iroda dolgozói irányítják a munkálatokat jegyzői felügyelet mellett. 

Ideiglenes zöldhulladék depókat alakítunk ki (kérjük, szemetet NE helyezzenek el ezekben!).

Két alvállalkozó folyamatosan dolgozik: gépekkel, emberekkel szállítják el az utakról megtisztított zöldhulladékot. Ezen kívül szervezzük, hogy rendkívüli zöldzsákosztás is legyen, hogy a kisebb méretű zöldhulladékot legyen mibe tenni, a magáningatlanon keletkezett zöld hulladékot ugyanis nem tudjuk elszállítani. Kérjük a lakosságot, ne nehezítsék a rendrakást!

Mostanában fejeződik be az önkormányzat intézményeinek gyors felmérése. Prioritást élveznek azok az intézmények, amelyekben jelenleg is munka folyik.
A hivatal igyekszik a munkaügyi központnál eljárni, hogy a megnövekedett zöldfelületi munka miatt időszakosan további közfoglalkoztatottakat igényelhessünk.

A szociális szolgálat gondozónői ma felkeresik az összes kliensüket, akik a házi segítségnyújtásban és a jelzőrendszerben ismertek, felmérik, hol milyen a helyzet, hol van szükség szakember bevonására. Itt lehet helye az önkénteseknek is, ha olyan jellegű munkálatokra van szükség, amihez sem az Elmű, sem tűzoltó, sem egyéb szakember nem kell.

Az önkéntesek jelentkezését várjuk a budafokteteny.hu/onkentes oldalon vagy telefonon a 229-2611/115 vagy 195 melléken (ügyfélfogadási időben).

A rendőrség beszámolt arról, hogy a tegnapi napon a viharkárokon kívül járulékos káresemény (betörés, fosztogatás, lopás) nem történt. A mai napra pedig minden mozdítható emberükkel megerősítik a közterületi jelenlétet, hogy elejét vegyék az ilyen helyzeteknek.
Jelenleg még öt helyszínt biztosítanak addig, míg a katasztrófavédelem a veszélyhelyzetet el nem tudja hárítani.

A honlapon található kárbejelentő ívünkkel a közterületi károkat tudják bejelenteni, a magáningatlanon keletkezett kárral mindenkinek a saját biztosítóját kell felkeresnie. Természetesen amiben tudunk, segítünk, de prioritást élveznek a közellátásban résztvevő intézményeink és a közlekedési utak.

Az a tapasztalat, hogy a különböző hatóságok és közművek között jó a kommunikáció, a helyben dolgozó munkatársak kölcsönösen figyelnek egymásra.

A kerületi közterület-felügyelet bejelentő vonalát a Polgármesteri Hivatalban plusz egy fő kezeli. A közterület-felügyelők folyamatosan járják az utcákat és a telefonon bejövő címeket, és a helyzetet felmérve vagy mi kezdünk takarítani, vagy a megfelelő egységnek továbbítjuk a bejelentést.

Emberi életben nem esett kár, személyi sérülésről nem tud se a hivatal, se az orvosi ügyelet, se a rendőrség se a katasztrófavédelem. 

Kérünk mindenkit, hogy legyen türelemmel, rengeteg bejelentés érkezik, a hivatal munkatársai tegnap késő estig és ma kora reggeltől folyamatosan dolgoznak az elhárítási munkálatokon. A vihar azonban rendkívül nagy károkat okozott, így a teljes helyreállítás időbe telik.

Szepesfalvy Anna alpolgármester

 


Önkéntesek jelentkezését várjuk a viharkárok eltakarításához!
Jelentkezni a budafokteteny.hu/onkentes oldalon vagy ügyfélfogadási időben telefonon a 229-2611/115 vagy 195-ös melléken lehet.