Ugrás a tartalomra

Ötvenhat fiatal hőseire emlékezett a kerület

2016. október 24. hétfő
Karsay Ferenc: a diákok, a munkások, a pesti srácok fellázadtak a rájuk kényszerített rendszer és ezzel Európa megosztása ellen
Ötvenhat fiatal hőseire emlékezett a kerület

Budafok-Tétény önkormányzata a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központtal és a Budafoki Református Egyházközséggel együttműködve nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelgett a hősök emléke előtt. A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat részeként megvalósuló rendezvényeket az 1956-os Emlékbizottság is támogatta.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére már október 15-én helytörténeti konferenciát tartottak a Cziffra Központban. Egy nép kiáltott! címmel fotókiállítást is rendeztek ebből az alkalomból. Karsay Ferenc polgármester és kerületi diákok is részt vettek október 17-én a Budafoki Szomszédok Piaca átriumában megvalósított tárlat megnyitóján, ahol Németh Zoltán alpolgármester tartott beszédet. A kiállításon Hury József eddig még nem publikált,’ 56-os eseményeket rögzítő képeit, illetve más egykori archív fotókat tekinthettek meg az érdeklődők. Ezeket a dokumentumokat magánszemélyek és intézmények adták kölcsön erre az alkalomra. Ezt követően Bereményi Géza Eldorádó című filmjét vetítették le a Cziffra Központban. A délutáni esemény teltházas pódiumbeszélgetéssel folytatódott Eperjes Károly Kossuth-díjas színművésszel, aki a film kapcsán az 1956-os eseményekről is beszélt. Rendkívül érdekes helytörténeti sétára invitálta a kerületieket Garbóci László helytörténész, aki a belvárosban történt eseményeket elevenítette fel. A séta a Városház téri 1956-os emlékműtől indult, és további négy helyszínen folytatódott. A program a Piac téren folytatódott, ahol este hat órakor Karsay Ferenc polgármester beszéde után fényinstallációkkal világították meg a falakat. A polgármester szavait követően az Ismerős Arcok koncertje és zenés-irodalmi megemlékező műsora következett Simó József előadóművész, valamint a Czegei Wass Albert Alapítvány elnökének közreműködésével.

Október 20-án a rendhagyó történelemórán több mint 300 diák vett részt a Klauzál Házban, amit Szepesfalvy Anna alpolgármester nyitott meg. A színházteremben az '56-os pesti srácokról mesélt két egyetemi diák. Ezt követően levetítették a tanulóknak A berni követ című filmet, majd a forgatókönyv írójával, Köbli Norberttel hallgathattak meg egy beszélgetést a résztvevők.

Október 21-én leleplezték dr. Takács Pál emléktábláját, melyet a tüdőgondozó falán helyeztek el. Karsay Ferenc beszéde után elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd az Városháza dísztermében idézték fel dr. Takács Pál alakját és tetteit. Az ünnepségen a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai is felléptek. Ugyanezen a napon a Rózsavölgyi Közösségi Házban Kegyelem címmel Makkai Ádám, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító verseit hallhatta a közönség, közreműködött Erdélyi György előadóművész. A rendezvénysorozat záróeseményét október 22-én a Városháza dísztermében tartották. Karsay Ferenc polgármester ünnepi beszéde előtt egy, a Klauzál Gitár Band előadásáról készült kisfilmet nézhettek meg a jelenlévők. A gyerekek együttese a Budatétényi Szoborparkban előadott Szabadság, szerelem című dallal tisztelgett a mártírok és a hatvan éve történt események előtt, melyet a Promontor Televízió rögzített. Az ünnepségen részt vett Szabolcs Attila, kerületünk országgyűlési képviselője, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, Szepesfalvy Anna, Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármesterek mellett a kerület díszpolgárai is. A közösen elénekelt Himnuszt követően Karsay Ferenc rövid történelmi visszatekintésében világított rá arra, hogy bár a szovjet puskák csöve megtartotta a kommunista önkényuralmat, a lengyelek és a magyarok soha sem tudtak beletörődni Európa érdekszférákra történt felosztásába.

– 1956-ban lengyel barátaink mutattak utat a magyaroknak. 1956-ban, június 28–30. között Lengyelország is forradalmi események színhelye volt: a poznani fémgyár munkásainak felkelését harckocsikkal verte le a hatalom. Októberre a magyar diákok, munkások, a pesti srácok is elérkezettnek látták az időt, hogy fellázadjanak a rájuk kényszerített rendszer és ezzel Európa megosztása ellen – idézte fel a korabeli történéseket a polgármester.

Karsay Ferenc beszéde után az erdélyi Olthévízen született, Magyar Művészetért Díjjal kitüntetett Meister Éva színművésznő félórás összeállítása következett Psalmus Hungaricus (Magyar Zsoltár) címmel. A magyarság szabadságvágyáról és harcairól szóló műsor után a Magyar ’56-os Szövetség ügyvezető elnöke, Kazai Károly nyújtott át ’56-os emlékérmet át Karsay Ferenc polgármesternek, majd a jelenlévők, a Pofosz kerületi szervezete, Budafok-Tétény önkormányzata, a kisebbségi önkormányzatok, egyházak, köz- és köznevelési intézmények, civil szervezetek és pártok képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a Városháza előtti 56-os emlékműnél.

A programsorozat zárásaként a Turay Ida Színház előadásában az Embernek maradni című darabot tekinthették meg az érdeklődők a Klauzál Ház színháztermében.

Tamás Angéla–Viszkocsil Dóra

 

Az idei 56-os rendezvénysorozat záró eseményével egyidőben, október 22-én Szepesfavy Anna alpolgármester nyilatkozott élőben a Kossuth rádió Szombat délután című műsorának a budafok-tétényi 56-os megemlékezésekről. Az interjút meghallgathatják itt.