Ugrás a tartalomra

Óvjuk a diákokat a „netes cukrosbácsiktól”!

2016. február 17. szerda
Az FBI adatai szerint minden harmadik gyereket zaklattak már a világhálón. A Kossuth iskola diákjait szakemberek látták el tanácsokkal, hogyan védekezzenek
Óvjuk a diákokat a „netes cukrosbácsiktól”!

Az FBI adatai arról árulkodnak, hogy minden harmadik tinit zaklattak már a világban az interneten „cukrosbácsik”. Gyermekeink hazánkban is komoly veszélynek vannak kitéve, ezért is fontos a felvilágításuk, hogyan védekezzenek a kéretlen felnőtt tolakodókkal szemben. A Biztonságos internet napját a múlt héten (február 9-én) tartották meg. A budafoki diákok egy kis csoportja ebből az alkalomból részese lehetett egy nemzetközi kitekintésnek – szingapúri diáktársaikkal beszélgethettek skype-on –, és internetes szakemberektől kaptak jó tanácsokat biztonságuk érdekében.

Az internetes zaklatások súlyos traumákat okozhatnak a fiataloknak, akik könnyen bűncselekmények áldozataivá válhatnak. A szülők, a technológiai vállalatok és a civil szervezetek felelőssége, hogy a gyerekek számára az internet a tudás és a lehetőségek forrása maradjon, és ne a veszélyeké. A Microsoft a Biztonságos internet napján mutatta be a Windows operációs rendszerhez kapcsolódó biztonsági megoldásait. A program során a gyerekek egyben megismerhették alaposabban is a Microsoftot, miközben körbevezették őket a vállalatnál.

A budafoki Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói kiváló angoltudásuknak és tájékozottságuknak köszönhetően lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek egy nagyszabású nemzetközi projektben az internetbiztonság világnapja alkalmából. Ennek jegyében a Digitális Tudás Akadémia összekapcsolta őket szingapúri társaikkal.

– Az iskola pedagógusai nagyon fontosnak tartják, hogy a diákok biztonságban legyenek az internet világában, amelynek hasznossága mellett számtalan veszélye van – tájékoztatott Rákosné Varga Edit igazgatóhelyettes. – Informatikai és osztályfőnöki órákon kiemelt téma az internetbiztonság, de külső szakértők segítsége is elengedhetetlen.

A tanulókkal többek között két szakember is találkozott, Grósz Judit, a Microsoft marketing- és operatív igazgatója és Szabó Gábor, a Digitális Tudás Akadémia szakértője, aki egyben pszichológus is. Utóbbi lapunknak elmondta: a pedagógusoknak és a szülőknek fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy mi történik a gyermekeikkel magányosan az internet virtuális világában, mert sajnos többször előfordult, hogy csak a tragédia bekövetkezte után derült ki, mitől esett a gyerek például súlyos depresszióba.

– Nem szabad félvállról venni az internetes megfélemlítéseket, megalázásokat, zaklatásokat, mert az internetes „cukrosbácsik” jó érzékkel kiszúrják, ki a kiszolgáltatott, és így könnyen a gyerekek bizalmába kerülhetnek! – tette hozzá.  

Egy tavalyi felmérés szerint tíz szülőből három minden megkötés nélkül engedi gyermekének az internet használatát, noha száz tinédzserből öt vallotta be, hogy az interneten felfedezett ismeretlenekkel beszéltek meg találkozót, de bizonyára többen is vannak, csak nem merték bevallani… A tinik közül jó néhányan el is szenvedtek kisebb-nagyobb zaklatást – figyelmeztetett a szakember.

Grósz Judit a tudatformálás fontosságát hangsúlyozta és azt, hogy minél fiatalabb korban kell elkezdeni a gyermekek felkészítését az internet felelős használatára, majd bemutatta a Windows 10-be beépített olyan megoldást, amellyel a szülők ellenőrizhetik, mennyi időt tölt a gyermek internettel, illetve milyen oldalakat látogat, és meg is szűrhetik a webes tartalmat, sőt le is tilthatnak bizonyos alkalmazásokat.

Az egyik diákot, a hatodikos Ozoróczy Dorinát arról kérdeztem, hogy őt érte-e már zaklatás, illetve miről beszélgetett skype-on szingapúri tanulótársaival.

– Olyan már előfordult, hogy egy számomra teljesen ismeretlen jelentkezett be, de óvatos vagyok és alaposan körbenéztem a hálón, kikkel tartja a kapcsolatot, azaz leinformáltam és kiderült, hogy valamelyik táborban találkoztam vele régebben. Jó volt szingapúri diákokkal angolul beszélni és játszani, tőlük tudtam meg, hogy ők eléggé internetfüggők, egy napot se hagynának ki, és képesek öt-hat órát is a gép előtt ülni. Nagyon elcsodálkoztak, hogy én csak körülbelül fél órát használom naponta a gépemet. Azt is megtudtam, hogy náluk tanítják, miként használják biztonságosan az internetet.

A rendezvényen a budafoki és a szingapúri diákok közösen fogalmaztak meg gondolatokat a biztonságos internethasználatról: „Szüleink, tanáraink és barátaink segítsenek, legyenek nyitottak az őszinte beszélgetésre, ha az internettől mégsem azt kapjuk, amit szeretnénk. Ha van házirend az iskolában, legyen biztonsági szabályleírás az internethasználatra is! Ha véletlenül felnőttoldalra tévedünk, azt ne csak mi vegyük észre, vegye észre az oldal is! Az internetünk is legyen gyerekeknek való! Az iskolában interaktív és biztonságos számítástechnikai eszközök óvjanak bennünket az órákon!” Megfontolandó. (Temesi László)

 

Kapcsolódó anyagok: 

http://www.promontortv.hu/2016/02/22/internetbiztonsagi-projekt-a-kossuth-iskolaban/